Τράπεζες

Έσπασαν τα κοντέρ οι τράπεζες: Άλμα κερδών 38%


Καλύτερα από όλες τις προβλέψεις ήταν τα κέρδη των τραπεζών το α’ τρίμηνο του 2024, καθώς τα περιθώρια επιτοκίου παρέμειναν πολύ υψηλά και τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχθηκαν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα προμηθειών σημείωσαν μεγάλη αύξηση (σε διψήφιο ποσοστό για τρεις από τις τέσσερις τράπεζες), ενώ τα οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν καθηλωμένες.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha) τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν αυξημένα κατά 38%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς ανήλθαν σε 1,089 δισ. από τα 788 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες πέτυχαν αυτές τις επιδόσεις κυρίως επειδή εκμεταλλεύθηκαν στον μέγιστο βαθμό τα υψηλά επιτόκια του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχθηκαν σχεδόν 16% το α’ τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και ανήλθαν στα 2,115 δισ. ευρώ από τα 1,83 δισ. ευρώ.

Για να πετύχουν αυτή την εντυπωσιακή επίδοση, οι τράπεζες κράτησαν υψηλά τα επιτόκια των δανείων, ενώ το α’ τρίμηνο σταμάτησαν και τις αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου να διαμορφωθεί το περιθώριο επιτοκίου στα νέα δάνεια και καταθέσεις στο 5,71% και στο σύνολο δανείων και καταθέσεων στο 5,78%.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες, οι τράπεζες είχαν βελτιωμένες επιδόσεις, όχι μόνο από την αύξηση προμηθειών από συνήθεις συναλλαγές, αλλά και με αύξηση των εσόδων από εργασίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, όπως το asset management. Τα έσοδα προμηθειών των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκαν στα 477 εκατ. ευρώ, ή σχεδόν κατά 14% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024.

Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στα 833 εκατ. ευρώ, έναντι 831 το 2023. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στην ευρωζώνη ως ποσοστό των εσόδων τους, καθώς την περίοδο 2010 – 2022 έκλεισαν 2.535 καταστήματα (μείωση κατά 63%) και συρρίκνωσαν το προσωπικό τους κατά 44.231 άτομα (μείωση κατά 54%). Συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση των εργασιών τους.

Πάντως, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να αυξήσουν το πρώτο τρίμηνο τα υπόλοιπα των δανείων που έχουν χορηγήσει. Μόνο η Alpha εμφάνισε μια οριακή αύξηση, ενώ οι άλλες τράπεζες είχαν μικρή μείωση. Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες, ώστε να κατακτήσουν με βιώσιμη τρόπο την κερδοφορία, καθώς από τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και θα αρχίσουν να εξασθενούν τα οφέλη που είχαν από την αυστηρή νομισματική πολιτική.

Οι επιδόσεις κατά τράπεζα

  • Η Eurobank αύξησε κατά 21% τα καθαρά κέρδη, στα 287 εκατ. ευρώ, έχοντας επιτύχει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 13,5% και των εσόδων από προμήθειες κατά 5%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% περίπου.
  • Η Εθνική πέτυχε αύξηση καθαρών κερδών στα 358 εκατ. ευρώ, ή σε ποσοστό περίπου 38%, καθώς τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν κατά 22% και τα καθαρά έσοδα προμηθειών κατά 15%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 5%.
  • Η Τρ. Πειραιώς σημείωσε αύξηση 29% στην καθαρή της κερδοφορία, που ανήλθε στα 233 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες αυξήθηκαν, αντίστοιχα, κατά 16% και 19%, ενώ μειώθηκαν κατά 5% περίπου οι λειτουργικές δαπάνες.
  • Η Alpha Bank είχε αύξηση κερδών σχεδόν κατά 90%, στα 211 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα τόκων και προμηθειών να αυξάνονται κατά 10% και 18%, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν περίπου κατά 2% οι λειτουργικές δαπάνες.