Η αύξηση των πιθανοτήτων του Brexit σε ανησυχητικά επίπεδα, έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση την Περιφέρεια της Ευρώπης το τελευταίο επταήμερο, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου ακόμα και αρνητικής απόδοσης.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, άξιο αναφοράς είναι η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς Γερμανικού Κρατικού Ομολόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε αρνητικές περιοχές, δηλαδή σε γνώση απώλειας μέρους του κεφαλαίου επί τη επένδυση.
Το Γερμανικό μαζί με το Ιαπωνικό 10ετές εντυπωσιάζουν από τις Ανεπτυγμένες Οικονομίες με πιστοληπτική αξιολόγηση υψηλότερη του Α+, καθώς οι αρνητικές προσφερόμενες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το αντίστοιχο βασικό επιτόκιο αναφοράς των Κεντρικών Τραπεζών των Χωρών αυτών.
Σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων (δηλαδή αύξηση των τιμών) των 10ετών και για τις Ελβετία, Ην. Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία από την αρχή του μήνα, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Περιφέρεια της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη άνοδο στις αποδόσεις να σημειώνεται κατά σειρά σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, βάσει λίστας παρακολούθησης.
Όσον αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς, απώλειες άνω του 4% από την αρχή του μήνα για την πλειονότητα της ΕΕ (μικρές οι διαφορές μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας) και την Ιαπωνία, με το δείκτη μεταβλητότητας VIX να καταγράφει άνοδο άνω του 50% μέσα στον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχισθεί η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ενόψει του σημερινού κλεσίματος των Παραγώγων, όπου ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια έχουν σημαντικές ανοιχτές θέσεις. Τα funds ήταν χθες πωλητές, όπως φαίνεται από την προσφορά και τις πιέσεις που ασκούνται σε μετοχές όπου είναι ισχυρή η παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων (τράπεζες, Coca-Cola, Jumbo, Follie, Βιοχάλκο κλπ).
Αν και σήμερα θα επικυρωθεί η επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η αγορά δείχνει να μένει ασυγκίνητη από μία εξέλιξη που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν θετική. Όμως επειδή η αγορά στην πλειονότητα των περιπτώσεων προηγείται των εξελίξεων, γνωρίζει ότι σήμερα απλά κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο, μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα άλλο, εξίσου μεγάλο.
Αφού για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση δεν σταματά. Την άλλη εβδομάδα, η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι πολλά μένει να γίνουν… τώρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να καταθέσει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2017-2020, στο οποίο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (παρά την πίεση τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Κεντρικό τραπεζίτη για χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο), ενώ ακολουθεί η νομοθετική διευθέτηση πολλών ανοικτών πεδίων για το Ελληνικό, τις αγορές και άλλα προαπαιτούμενα” του μνημονίου που έχουν αφήσει «ουρές» ή συνδέονται με τις αξιολογήσεις του φθινοπώρου…
Ο Γενικός Δείκτης μετρά έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ έχει διασπάσει όλες τις κρίσιμες στηρίξεις. Η στήριξη πλέον εντοπίζεται στις 568 μονάδες και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς πιθανή πτωτική της διάσπαση επιταχύνει την πτωτική κίνηση με επόμενη στήριξη στις 553 μονάδες. Η αντίσταση του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στις 600 μονάδες.
Οι στηρίξεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 40 και 37 μονάδες και η αντίσταση στις 45 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 151 και 147 μονάδες και η αντίσταση στις 163 μονάδες.