Η ινδική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακτιβιστές του Κασμίρ, οι οποίοι κάλεσαν χθες τους μουσουλμάνους πολίτες του ινδικού κρατιδίου να αψηφήσουν την απαγόρευση συμμετοχής στην προσευχή της Παρασκευής και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.
«Κάθε πολίτης –νέος και γέρος, άνδρας και γυναίκα– πρέπει να διαδηλώσει μετά την προσευχή της Παρασκευής», έγραφε αφίσα των αυτονομιστών του Κασμίρ.
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί ως διαμαρτυρία για την απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι να άρει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας που διέπει το Κασμίρ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
ο κόμμα του Μόντι σκόπευε εδώ και καιρό να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του ινδικού Κασμίρ, θεωρώντας ότι εμποδίζει το κρατίδιο να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη χώρα.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έχουν συλληφθεί 4.000 άτομα ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, επισημαίνοντας ότι το Κασμίρ είναι μία περιοχή όπου υπάρχει ομαλή συμβίωση νδουιστών και μουσουλμάνων. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Νέο Δελχί να αποδώσει εκ νέου καθεστώς αυτονομίας στο Κασμίρ.
Στην κρίση του Κασμίρ εμπλέκεται και το Πακιστάν, καθιστώντας την κρίση ιδιαίτερα πολύπλοκη και επικίνδυνη.
Η Βρετανία διαμήνυσε ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει «να επιλύσουν διμερώς μέσω διαλόγου» τα προβλήματα που συνδέονται με το Κασμίρ, τόνισε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συνομίλησε με τον Μόντι..
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συλλήψεις και για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού επέστρεψε από ταξίδι στην περιοχή. «Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.