O ΕSM άναψε το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων (GLF) ύψους 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που έλαβε η χώρα κατά το πρώτο μνημόνιο και το οικονομικό επιτελείο θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποπληρωμής στις 15 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση είναι σημαντική για την πρόωρη αποπληρωμή γιατί σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF με την Ελλάδα, με την πρόωρη εξόφληση σε άλλους πιστωτές, ένα αναλογικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα απαιτητό και καταβλητέο. «Χάρη στις εξαιρέσεις που δόθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τα δύο ιδρύματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022 και προχώρησε σε μια πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF το 2023.
Οι απαλλαγές χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε την πρόωρη αποπληρωμή των πληρωμών κεφαλαίου που ήταν αρχικά απαιτητές το 2026-2028 προς τους δανειστές του GLF, ύψους 7,935 δισ. ευρώ.
Η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39,5 δισ. ευρώ παραμένουν ανεξόφλητα. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022 και πραγματοποίησε μια πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF το 2023.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική της ανάπτυξη. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF αποτελεί άλλο ένα θετικό μήνυμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και καταδεικνύει τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας. Η αποπληρωμή θα δημιουργήσει κάποια εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ενισχύσει επίσης τη διαχείριση της ρευστότητάς του. Πρόκειται για αξιοσημείωτες εξελίξεις για τον ΕΜΣ και τον EFSF, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 54% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Pierre Gramegna.