Πολιτική

ΕSM: Επιστολή στην κυβέρνηση προς… συμμόρφωση


 Συνεχίζεται η… ιδιότυπη διελκυστίνδα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα και την γραπτή κατάθεση δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας, αναφορικά με μελλοντικές ανάλογες παροχές. Το Μαξίμου δεν έστειλε την επιστολή «συμμόρφωσης» και βρίσκεται εν αναμονή του «ερωτηματολογίου» που θα αποστείλει αύριο ο ESM. Εκεί θα γίνονται εμφανείς οι προθέσεις και τα «θέλω» των δανειστών, σχετικά με τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις οποίες θα αποτυπώσει εκ νέου σε επιστολή δια χειρός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το ερωτηματολόγιο του ESM θα καθορίζει τον άξονα, βάση του οποίου θα κινηθεί και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προκειμένου να συντάξει την περιβόητη επιστολή «συμμόρφωσης», μέσω της οποίας θα κατευνάσει τους γερμανικούς βρυχηθμούς-που εκφράστηκαν και σήμερα δια στόματος Σόιμπλε- και θα ανοίξει τον δρόμο για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τι θα περιλαμβάνει η επιστολή του ESM

Επί της ουσίας το Μαξίμου, με την επιστολή που θα αποστείλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα έχει μια σαφή και συγκεκριμένη εικόνα, για το τι καλείται να απαντήσει. Θεωρείται σίγουρο στην εν λόγω επιστολή, θα γίνεται λόγος για την «ανάγκη» εφάπαξ… χαρακτήρα στο έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους. Νύξη θα γίνεται και στο θέμα της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, που σύμφωνα με τους Θεσμούς θα πρέπει να ισχύσει μόνο το 2017, ενώ θα υπάρχει και ρητή» εντολή το πλεόνασμα να «πηγαίνει» εκεί που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Αυτά αποτελούν τα σχεδόν «σίγουρα» προαπαιτούμενα που θα θέσει ο ΕSM, ωστόσο δεν αποκλείεται να προστεθούν και γερμανικής εμπνεύσεως αιτήματα, προκειμένου το Βερολίνο να αποδεχθεί το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος.

To κακό σενάριο με τις γερμανικές αιτιάσεις

Ενεργή συμμετοχή του Βερολίνου στην διατύπωση επιπρόσθετων αιτημάτων, όπως για παράδειγμα η αυτόματη περικοπή συντάξεων, αποτελεί το κακό σενάριο, που επεξεργάζεται μεταξύ άλλων η κυβέρνηση.

Αυτό που επιθυμεί διακαώς να αποφύγει το Μαξίμου, είναι να πάρει σάρκα και οστά η διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου, να συνδέσει την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλύσει άμεσα στο ζήτημα που προέκυψε με τις πρόσφατες εξαγγελίες, με ένα τρόπο που δεν επιτρέψει στη Γερμανία να «παγώσει» την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση..