Οικονομία

ΕΣΑμεΑ: Για πολλοστή φορά το υπ. Εργασίας αγνοεί τα ασφαλιστικά ζητήματα των ΑμεA


Ακόμη μία επιστολή, προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αυτή τη φορά, κοινοποίησε η ΕΣΑμεΑ, όπως έκανε γνωστό η ίδια, με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: "Ούτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ούτε κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, ούτε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, το υπουργείο Εργασίας έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα της πλέον ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους'.

Η ΕΣΑμεΑ υπογραμμίζει πως αναμένει έστω και την ύστατη ώρα η ηγεσία του υπ. Εργασίας να φερθεί υπεύθυνα και να σκύψει πάνω από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές

Επιγραμματικά τα σημαντικότερα ζητήματα:

  • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
  • Ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 τ. Α') με τον οποίο έχουν καταργηθεί σημαντικά δικαιώματα και παροχές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και έχουν θεσπιστεί άδικες διατάξεις, όπως η διάταξη των άρθρων 7 και 27, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου.
  • Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία
  • Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
  • Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη κενού ώστε σε περίπτωση που τέκνο με αναπηρία, το οποίο παίρνει μέρος από τη σύνταξη του θανόντος πατέρα του, εργαστεί, το μέρος της σύνταξης που θα του διακοπεί να μεταφερθεί στη μητέρα του.
  • Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου.