Η Μιριάνα Σπόλιαριτς, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), στηλίτευσε την «επικίνδυνη» καταπάτηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, παροτρύνοντας τα κράτη να καταστήσουν εκ νέου την τήρησή του «πολιτική προτεραιότητα», στο πλαίσιο συνέντευξής της που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή.
Στη συνέντευξη, στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, θύμισε πως «το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν εμποδίζει τους πολέμους, αλλά ρυθμίζει τον τρόπο που διεξάγονται» για να είναι εφικτό «να διεξάγονται διαπραγματεύσεις και να οικοδομείται η ειρήνη».
Όμως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «καταπατάται συστηματικά» από κράτη «που διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε.
«Η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», επέμεινε, «τα τραύματα που προκαλούν οι ένοπλες συρράξεις σε εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να μας στοιχειώνουν για δεκαετίες», επομένως «είναι κατά την άποψή μου απολύτως απαραίτητο να δράσουμε τώρα».
«Έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένοπλες συρράξεις πολύ υψηλής έντασης, με φόντο ακραία πόλωση. Η ουδετερότητα της ΔΕΕΣ τίθεται υπό μεγάλη πίεση», εξήγησε, αναφερόμενη στους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας, στο Σουδάν και στην Ουκρανία.
«Πολύ λίγοι οργανισμοί μπορούν να αναλάβουν τον ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο που διαδραματίζουμε εμείς, είτε πρόκειται για την εσπευσμένη απομάκρυνση ανθρώπων στο Σουδάν, την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, ή τις επισκέψεις σε αιχμαλώτους δυνάμει της 3ης και της 4ης Σύμβασης της Γενεύης», σημείωσε η κυρία Σπόλιαριτς.
Αλλά, διαπίστωσε, η «πρόσβασή μας στους πληθυσμούς παρεμποδίζεται κι εργαλειοποιείται ολοένα περισσότερο».
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, που υιοθετήθηκαν το 1949, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βασισμένα σε αξίες που υπερβαίνουν θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και σύνορα, τα κείμενα αυτά κωδικοποίησαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι και να περιορίζεται ο αντίκτυπος ένοπλων συρράξεων.
Την Παρασκευή, η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε πρωτοβουλία μαζί με έξι χώρες, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιορδανία, το Καζακστάν και τη Νότια Αφρική.
«Η ιδέα δεν είναι να επανεφεύρουμε τις Συμβάσεις της Γενεύης, που παραμένουν συμπαγή κείμενα δικαίου, αλλά να προτρέψουμε τα κράτη να τις εφαρμόσουν», εξήγησε η κυρία Σπόλιαριτς.
Το ζήτημα γίνεται ολοένα πιο καίριο, καθώς «μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες θα βασιστούν σε νέες τεχνολογίες και στην τεχνητή νοημοσύνη», και «θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η πρόληψη των ένοπλων συρράξεων».
Ανέφερε ότι «τα έξι κράτη της πλατφόρμας δεσμεύονται να ενισχύσουν (...) την οικουμενική, σθεναρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Δεν αρχίζουμε διαδικασία διαπραγμάτευσης νέων συμφωνιών», ξεκαθάρισε. Όμως ομάδες εργασίας, σε συνεργασία με ειδικούς σ’ όλο τον κόσμο, θα ετοιμάσουν συστάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν το 2026 από κράτη.
«Συνοψίζοντας, πρέπει τα κράτη να καταστήσουν ξανά την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πολιτική προτεραιότητα», επέμεινε.
πηγή: ΑΠΕ