Τράπεζες

Έρχονται νέα προγράμματα εγγυήσεων για δάνεια σε ΜμΕ


Τη δυσκολία πρόσβασης χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, καθώς τις αποκλείουν οι τράπεζες λόγω έλλειψης εξασφαλίσεων, αναγνωρίζει η διοίκηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και προαναγγέλλει τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για παροχή εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ - HDB), Γιώργος Ζαββός, μιλώντας χθες στο "Thessaloniki Summit 2023", αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη έλλειψη ικανών εξασφαλίσεων για λήψη χρηματοδότησης από τη πλευρά των ΜμΕ και τόνισε ότι σχεδιάζονται και θα είναι διαθέσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα προγράμματα παροχής εγγυήσεων, παρέχοντας ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της ΕΑΤ στη διεύρυνση του κύκλου των αξιόχρεων δανειοληπτών, δηλαδή στη διευκόλυνση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό πολλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα δεν την έχουν.

Μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων της ΕΑΤ, έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων «κόβονται» αμέσως από τις χρηματοδοτήσεις, όταν γίνεται ο πρώτος έλεγχος από το σύστημα Know Your Client (KYC) της τράπεζας, μέσω του οποίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και γίνεται ένας αρχικός έλεγχος της οικονομικής τους κατάστασης, πριν φθάσουν τα αιτήματα στις τράπεζες.

Ειδικότερα, το 20% «κόβονται» επειδή δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, το 6% επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα και το 20% των επιχειρήσεων επειδή παρουσιάζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις που φθάνουν στο στάδιο του ελέγχου της αίτησής τους από τις τράπεζες «κόβονται» επειδή δεν διαθέτουν τις εξασφαλίσεις που ζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για τα νέα προγράμματα παροχής εγγυήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για τον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται αξιόχρεες, γίνονται αυτή την περίοδο συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ήδη η ΕΑΤ διαθέτει ένα χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για την παροχή εγγυήσεων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως αναφέρει η ΕΑΤ, «το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4887/2022.

Το DeLFI GF λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση παρά τις πιθανές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με τις νέες επενδυτικές προσπάθειες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, το DeLFI GF συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας και συντελεί στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, έχει τονίσει ότι αποτελεί «προτεραιότητα η διευκόλυνση της πρόσβασης -ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- σε πηγές χρηματοδότησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ήδη έχουμε αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω των εγγυήσεων, των συγχρηματοδοτούμενων δανείων και των μικροχρηματοδοτήσεων, σε συμφωνία με πιστωτικά ιδρύματα, διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας παρέχουν ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με μεγάλη περίοδο χάριτος κεφαλαίου και διάρκεια αποπληρωμής δανείων έως και 10 έτη. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας “know your customer” αξιολογείται από την Τράπεζα η επιλεξιμότητα των αιτούντων, έτσι ώστε να τύχουν ευκολότερης τραπεζικής έγκρισης. Στόχος μας, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν κατά 60.000 επιχειρήσεις. Ήδη, από τις 18.000 επιλέξιμες εταιρείες που αιτήθηκαν, έλαβαν θετικές απαντήσεις 14.000 εταιρείες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ. Ζαββός, τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΑΤ χορήγησε 45.288 νέα δάνεια αξίας 9,4 δισ. ευρώ και συνέβαλε στην δημιουργία 18.600 θέσεων εργασίας.