Την διαδικασία διάκρισης των τραπεζικών χρεώσεων ανάμεσα στις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη.
Θέση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει ζήτημα και το αναγνωρίζει και η Ένωση Τραπεζών, απάντησε ο κ. Πιτσιόρλας και ενημέρωσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη ότι το υπουργείο, από κοινού με την Ένωση Τραπεζών, θα οργανώσει τη συζήτηση με τη ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα) για να βρεθεί ο τεχνικός τρόπος διαχωρισμού των χρεώσεων στα είδη κάρτας. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έχει ολοκληρώσει τις προδιαγραφές του έργου για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τις τραπεζικές χρεώσεις και το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου και την αναζήτηση αναδόχου για την υλοποίησή του.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον βουλευτή ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τις εταιρείες ενημέρωσης.
Για το θέμα της διάκρισης των τραπεζικών χρεώσεων για τις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες έχουν προηγηθεί και άλλες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες και ερώτηση 55 βουλευτών, αλλά δεν είχαν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από τον προκάτοχο του κ. Πιτσιόρλα, όπως επισήμανε ο Νίκος Ξυδάκης.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης διάκρισης στις χρεώσεις, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «ο μέσος όρος προμήθειας είναι περίπου 1,5%. Η χρεωστική κάρτα έχει μηδενικό πιστωτικό ρίσκο. Μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο για την τράπεζα. Και είναι η κάρτα που έχουν στην τσέπη τους οι μικρομισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
«Πρακτικά ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα στα χρόνια της κρίσης δεν πρόκειται να πάρει πιστωτική κάρτα είναι πολύ δύσκολο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνουν τον πελάτη τους και επιβαρύνονται και οι ίδιες με το ίδιο ποσοστό προμήθειας. Και στην πιστωτική και στη χρεωστική.
«Ο πολίτης για να έχει φοροαπαλλαγή, για να συμπεριληφθεί στο αφορολόγητο είναι υποχρεωμένος σχεδόν να χρησιμοποιεί τη χρεωστική του κάρτα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι σε θέση το ποσοστό προμήθειας να το διαπραγματευτούν. Αυτό δεν συμβαίνει με το μικρομάγαζο και αυτό αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Είναι πολιτική της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις; Να τις βοηθήσει να επιβιώσουν και τουλάχιστον να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό και στρέβλωση σε αυτή την αγορά, διότι το κράτος επέβαλε τα POS» είπε ο κ. Ξυδάκης. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο προηγούμενος υπουργός είχε απαντήσει με πλήθος κανονισμών που δεν έδιναν καμία απάντηση σε αυτό το θέμα πλην μιας απάντησης, η οποία έδινε κάποιες ελπίδες ότι το υπουργείο μεριμνά για τη σύσταση ενός παρατηρητηρίου χρεώσεων των τραπεζών.
«Περιμένω να μας πείτε που βρισκόμαστε. Διακόσια εκατομμύρια οι τράπεζες εισπράττουν το χρόνο από τις προμήθειες και συνεπώς πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη λύση για τους πελάτες τους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.