Χρηστικά

Έρχεται βροχή προστίμων στους servicers - Πού «παρανομούν»


Νέες «φουρνιές» προστίμων στις εταιρείες διαχείρισης δανείων αναμένονται τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις προστίμων στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες, ελέγχουν σε συντριπτικό βαθμό την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει υποδεχθεί μεγάλο όγκο καταγγελιών από οφειλέτες και, όπως χαρακτηριστικά λέγεται μεταξύ αστείου και σοβαρού, σε λίγο θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για να διαχειρίζεται καταγγελίες αυτής της κατηγορίας.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εργάζονται συνεχώς για να διεκπεραιώνουν τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών και αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες ανακοινώσεις προστίμων για ομάδες παραβάσεων. Σήμερα ανακοινώθηκαν πρόστιμα 790.000 ευρώ συνολικά στις doValue, Cepal και Intrum, με τα οποία ανέβηκε το συνολικό ύψος των προστίμων στα 1,52 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν νομικοί που βρίσκονται καθημερινά σε αντιπαράθεση με τους servicers, το πρόβλημα πλέον αρχίζει να γίνεται σαφές ότι δεν έχει περιστασιακό, αλλά συστημικό χαρακτήρα. Οι εταιρείες διαχείρισης και το προσωπικό τους υπερβαίνουν συνεχώς τα εσκαμμένα στο «κυνήγι» των οφειλετών, καθώς υπάρχει έντονη πίεση για επίτευξη απαιτητικών στόχων από τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» και οι διοικήσεις των servicers επιτρέπουν να εξασθενούν οι απαιτήσεις σεβασμού των ορθών διαδικασιών και της νομιμότητας.

Οι παραβάσεις που καταγράφονται σήμερα από τους τρεις μεγάλους servicers αποτελούν επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην παραβατική συμπεριφορά των εταιρειών:

  • Στην doValue Greece επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή διαπιστώθηκε ότι αέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους που είχε ήδη εξοφληθεί, ότι ανέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους ενώ οι οφειλέτες είχαν υποβάλει αίτηση κήρυξης πτώχευσης που είχε γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο και ότι ενημέρωνε δανειολήπτες περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, σε περιπτώσεις που είτε ο δανειολήπτης κατέβαλε προσηκόντως τις δόσεις του δανείου είτε είχε υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση. 
  • Στη Cepal Hellas επιβλήθηκαν πρόστιμα για αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχου της εξουσιοδότησης των νόμιμων εκπροσώπων των οφειλετών και της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης ρύθμισης της οφειλής τους, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων των δανειοληπτών που αφορούν σε εξέταση αιτήματος ρύθμισης της οφειλής τους και έκδοσης βεβαίωσης υπολοίπου οφειλής και, επίσης, για δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία στο πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών τους.
  • Στην INTRUM HELLAS τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για μη ορθή ενημέρωση για το υπόλοιπο των οφειλών του δανειολήπτη με σκοπό την ολική εξόφληση εκ μέρους του, καθώς και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημά του σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεών του. Επίσης, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση αιτήματος δανειολήπτη περί αντιλογισμού ποσού που είχε κατατεθεί εκ παραδρομής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημα δανειολήπτη σχετικά με την αποστολή του υπολοίπου του δανείου ενταγμένου στον ν. 3869/2010 (σ.σ.: νόμος Κατσέλη).

Πιο αυστηρή εποπτεία από την ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει εξάλλου, στην Έκθεση του Διοικητή για το 2023, ότι με τον ν. 5072/2023 μεταφέρθηκαν στο ελληνικό δίκαιο οι διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων. Ο νέος νόμος εξειδικεύει περαιτέρω το πλαίσιο αδειοδότησης των ΕΔΑΔΠ, προβλέποντας ειδικότερες προϋποθέσεις και θεσπίζοντας τη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΕΔΑΔΠ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Βάσει του νέου νόμου, απαιτείται επαναδειοδότηση μέχρι τις 29.6.2024 όλων των ΕΔΑΔΠ στις οποίες είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς, σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι κάποιες εταιρίες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να λάβει εποπτικά μέτρα ή ακόμη και να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τους.

Ο νέος νόμος, σημειώνει η ΤτΕ, αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην αξιολόγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των προσώπων που διευθύνουν τις ΕΔΑΔΠ, ενώ οι μέτοχοι που κατέχουν ειδική συμμετοχή αξιολογούνται τόσο κατά την αδειοδότηση όσο και κατά τη λειτουργία σε περίπτωση απόκτησης ή αύξησης ειδικής συμμετοχής. Επιπλέον, θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των ΕΔΑΔΠ σε περίπτωση που εισπράττουν και κατέχουν χρηματικά ποσά από δανειολήπτες, καθώς και η υποχρέωσή τους να διαθέτουν διαδικασίες για την καταγραφή και το χειρισμό παραπόνων. Επιπρόσθετα, με το νέο νόμο εξειδικεύονται περαιτέρω τόσο η συμβατική σχέση μεταξύ διαχειριστή πιστώσεων και αγοραστή πιστώσεων όσο και οι προϋποθέσεις για την εξωτερική ανάθεση μέρους των δραστηριοτήτων διαχείρισης πιστώσεων από διαχειριστή πιστώσεων σε τρίτο.