Αγορές

Έρχεται πλημμυρίδα νέων ομολόγων – Δυσκολεύει ο δανεισμός, θα ανέβουν τα επιτόκια


Σε νέες εκδόσεις ύψους σχεδόν 500 δισ.ευρώ θα προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg

Πλημμυρίδα νέων ευρωπαϊκών ομολόγων θα κατακλύσει την αγορά το 2023, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ρεκόρ ύψους σχεδόν 500 δισ.ευρώ. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πως δεν θα υπάρχει πλέον η ΕΚΤ, ο καλύτερος αγοραστής των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του οποίου αγόραζε τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ έχει δρομολογήσει τη μείωση του ισολογισμού της με ρυθμό 15 δισ.ευρώ τον μήνα, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο. Η «συνθήκη» δεν είναι πια ευνοϊκή για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να βρουν αγοραστές-ιδιώτες επενδυτές για τα ομόλογά τους, εν μέσω της συνέχισης της επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία θα αυξήσει τα επιτόκιά της και το 2023.

Ο δανεισμός θα δυσκολεύσει περαιτέρω για τις ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη πήραν μια έντονη γεύση το 2022, όταν οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων πήραν την ανιούσα, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά (η απόδοση του δεκαετούς ξεπέρασε το 5%). Το ράλι στα ομόλογα που παρατηρείται τις  τελευταίες ημέρες είναι πρόσκαιρο, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, που εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα «βουτιά» στα κρατικά χρεόγραφα. Το πρακτορείο επικαλείται στοιχεία της Barclays για το 2023 που βάσει αυτών οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των 500 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση η μεγάλη προσφορά θα δημιουργήσει σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά, ενώ έχουν καταγραφεί ορισμένες ενδείξεις ότι οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επιδεινωθεί. 

Κορυφαίοι οίκοι και φορείς τους οποίους επικαλείται το Bloomberg στην ανάλυσή του, διατυπώνουν ευλόγως το ερώτημα ποιος θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ ως κραταιό και βασικό αγοραστή, καθώς μόνο πέρυσι προχώρησε σε επαναγορές αξίας 270 δισ.ευρώ. Για την Bank of America και τον επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής επιτοκίων Ραλφ Πράσεφ «η αγορά της ευρωζώνης είναι εκτεθειμένη σε διαταραχές, δεδομένου του κινδύνου κατακερματισμού μεταξύ των διαφόρων εκδοτών». Δυσοίωνες προβλέψεις και από την JP Morgan που εκτιμά πως «θα υπάρξει μια μεγάλη δοκιμασία της ρευστότητας της αγοράς. Η τάση για το α’ εξάμηνο του έτους καθορίζεται συχνά από το πώς η αγορά απορροφά την προσφορά στην αρχή του».

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων και το 2023

Σε κάθε περίπτωση ο δανεισμός των χωρών θα παραμείνει υψηλός, με δεδομένη και εκπεφρασμένη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων της το 2023. Ο πληθωρισμός μοιάζει να έχει φτάσει στο peak του και να δείχνει τάσεις υποχώρησης- εξέλιξη που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις αυριανές ανακοινώσεις της Εurostat για τον Δεκέμβριο όμως απέχει παρασάγγας από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.  

Η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και άλλα κεντρικοί τραπεζίτες μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, έχουν εκφραστεί υπέρ της ανάγκης συνέχισης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, έως ότου περιοριστούν πλησίον του 2% οι πληθωριστικές τάσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα