Οικονομία

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, τσίμπησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο


Νέο κύμα ακρίβειας είναι καθ΄ οδόν και φέρνει νέο κύκλο ανατιμήσεων ειδικά στα τρόφιμα που απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος των φτωχών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 3,4% από 2,8% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα, στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε.

Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για νέες ανατιμήσεις που υποκρύπτουν οι νέοι κατάλογοι χονδρικής που κοινοποίησαν οι βιομηχανίες και οι εισαγωγείς τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και στα μικρότερα καταστήματα λιανικής, η κατάσταση λαμβάνει εφιαλτικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως οι νέες ανατιμήσεις όσο μικρές ή μεγάλες είναι, έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί την τελευταία διετία, οι οποίες ξεπερνούν το 50%.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ακρίβειας, αποτελεί φέτος το καρπούζι, η τιμή του οποίου παραμένει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, ακόμη και στις λαϊκές αγορές, πράγμα πρωτοφανές για την εποχή.

Αναλυτικότερα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, επιταχύνθηκε στο 3,4% από 2,8% που είχε υποχωρήσει  τον Ιούνιο και από 4,1% που ήταν τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3%, από 5,5% τον Ιούνιο, δείχνοντας σημάδια επιβράδυνσης, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συνέχεια, για να ανακοπούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών των τροφίμων οι οποίες τον Ιούλιο έτρεχαν με ρυθμό 10,8%, κατά μέσο όρο, στοιχείο που δείχνει ότι τα τρόφιμα είναι σε μια σταθερή ανοδική τροχιά.

Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής (-6,1%) ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%.

Είναι σαφές ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα, όλες οι άλλες κατηγορίες αγαθών, και κυρίως τα τρόφιμα, συνεχίζουν την ξέφρενη ανατιμητική πορεία.

Στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Nielsen καταδεικνύουν ετήσιες αυξήσεις τιμών στο ράφι κατά στο 11,1% κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου έως 18 Ιουνίου 2023.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιουνίου 2023, οι αυξήσεις τιμών στο ράφι ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Διαβαστε επισης