Χρηστικά

Ερχεται κύμα απολύσεων με τη λήξη του προγράμματος Συν-Εργασία


 Μέσα στα άπειρα προβλήματα που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, ένα ακόμη μείζον πρόβλημα ανακύπτει για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν “στο δρόμο” μετά τη λήξη του προγράμματος “Συν-Εργασία”.

 Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει κρατικές επιδοτήσεις για απασχολούμενους σε επιχειρήσεις πληγείσες από την πανδημία, λήγει στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην το παρατείνει, προκειμένου αυτά τα κονδύλια να διατεθούν σε δράσης στήριξης των οικονομικά αδύναμων που πλήττονται άμεσα από τις  ανατιμήσεις και την ακρίβεια.

Ομως τα μηνύματα από την αγορά και τις επιχειρήσεις είναι ανησυχητικά και στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει σημάνει “καμπανάκι κινδύνου”: Μετά τη λήξη του προγράμματος θα ακολουθήσει τσουνάμι απολύσεων, που θα ενταθεί και θα επεκταθεί σε βάθος διμήνου.

 Προειδοποιήσεις

 Εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου έχουν ήδη ενημερώσει το κυβερνητικό επιτελείο ότι πολλές μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις προτίθενται να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων που καλύπτονταν από το πρόγραμμα και πλέον δεν θα επιδοτούνται, ούτε θα απαγορεύεται η απόλυσή τους.

 Η ΓΣΕΒΕ, ο ΣΕΒ, κλαδικοί σύνδεσμοι, αλλά και η ΓΣΕΕ από πλευράς εργαζομένων  έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα πρέπει να παραταθεί πάση θυσία τουλάχιστον για τρεις μήνες ακόμη, με την ελπίδα ότι στην αιχμή της τουριστικής περιόδου  θα υπάρξει δυνατότητα απορρόφησης κάποιου αριθμού νεο-ανέργων. Σχετικά διαβήματα έχουν γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Κινδυνεύουν 35.000 θέσεις εργασίας

 Επισημαίνεται ότι μέσω το προγράμματος “Συν-Εργασία” επιδοτούνται και διατηρούνται περίπου 35.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές θα χαθούν με τον τερματισμό της επιδότησης.

Στο κυβερνητικό  επιτελείο που είχε αποφασίσει να μην παραταθεί το πρόγραμμα, το θέμα τίθεται υπό επανεξέταση καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων. Λύση μπορεί να βρεθεί, δεδομένου ότι το κόστος είναι μικρό – περίπου 7 εκατ. ευρώ μηνιαίως, κάτι περισσότερο από 20 εκατ. για τρίμηνη παράταση.

Ομως στο υπουργείο Εργασίας λένε ότι δεν έχουν ακόμη καμία ενημέρωση, ούτε ξέρουν αν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι για να καλυφθεί η δαπάνη.

Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό Συν-Εργασία έχουν ενταχθεί 

  • επιχειρήσεις και εργοδότες που λόγω πανδημίας έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον 20% 
  • εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους έως 50%, μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους.

Το κράτος επιδοτεί το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους.  Επιπλέον καλύπτει το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορων (εργοδοτικών και εργατικών) που αντιστοιχεί στη μείωση των αποδοχών τους 

Διαβαστε επισης