Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως τόνισε σε συνέντευξη της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πλέον, αντί να βασιζόμαστε μόνο στις κλασικές μεθόδους επιτήρησης, θα υπάρχει μια ψηφιακή κάρτα, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αποζημιώνεται για τις ώρες και, πολύ περισσότερο, τις υπερωρίες που έχει κάνει στον τόπο εργασίας του. Ουσιαστικά είναι μια κάρτα για να μην κρατούν αιχμάλωτους οι εργοδότες τους εργαζομένους τους», ανέφερε.
Την κάρτα θα «κτυπούν» οι εργαζόμενοι, αλλά ουσιαστικά με αυτή θα ελέγχονται οι εργοδότες, αφού θα καταγράφει τα πραγματικά ωράρια απασχόλησης του προσωπικού μιας επιχείρησης βάζοντας φρένο στα κόλπα με την ψευδώς υποδηλωμένη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων ως ένα μέτρο προστασίας της πλήρους απασχόλησης και ανακοπής της εκρηκτικής αύξησης που σημειώνουν οι προσλήψεις με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Με τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση), ενώ τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για να εντοπίζονται οι παραβάτες.
Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας έγινε με το άρθρο 26 του Ν.3996/2011, καθώς είχε προβλεφθεί ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο το τότε ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης.
Όριζε μάλιστα ο νόμος, που δεν έχει καταργηθεί, πως η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία θα διαβιβάζονταν με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα θα διασταυρώνονταν με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθορίζονταν δε, οι κλάδοι και το είδος των επιχειρήσεων, ανά γεωγραφική περιοχή, στις οποίες θα εφαρμοζόταν το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα εντασσόταν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης. Απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μέτρο να παραμένει ανεφάρμοστο.