Πολιτική

Ερχεται ανασχηματισμός -Κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές Μητσοτάκη


Η κυβέρνηση “αντέχει” ακόμη στα πλήγματα που δέχθηκε από τις αποτυχίες της αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών και  στη διαχείριση της πανδημίας. Ολες οι – μη δημοσιοποιούμενες – δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διατηρεί επί του παρόντος μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως η φθορά έχει αρχίσει και η “δυσφορία” των πολιτών μπορεί να μετατραπεί τους επόμενους μήνες σε αποδοκιμασία, που θα εκφρασθεί και στην πρόθεση ψήφου.

Τη δυναμική αυτή θα επιχειρήσουν να ανακόψουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  και  οι επιτελείς του στο Μαξίμου, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το χαρτί του ανασχηματισμού. Η απόφαση για αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος έχει ληφθεί και ο ανασχηματισμός είναι πλέον θέμα ημερών – μπορεί να γίνει από την προσεχή Δευτέρα, μέχρι και την παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα είναι πλέον το εύρος του ανασχηματισμού, τα πρόσωπα που θα αλλάξουν και τα “μηνύματα” που θα στείλει προς την κοινωνία, το εκλογικό σώμα  και το εσωτερικό της ΝΔ.

 Πολλαπλή στόχευση

Είναι ένα 15ήμερο κρίσιμων αποφάσεων και δύσκολων επιλογών για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να βρεί τη σωστή “συνταγή” για να επιτύχει πολλαπλούς στόχους:

  •  Να ανανεώσει το προφίλ του κυβερνητικού σχήματος, που έχει πληγεί από αποτυχίες στη διαχείριση των πυρκαγιών και της πανδημίας
  • Να δώσει ένα μήνυμα επανεκκίνησης στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, με πρόσωπα που θα χαίρουν της εκτίμησης του επιχειρηματικού κόσμου
  • Να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες ή να διαμορφώσει νέες, χωρίς να προκαλέσει έντονες δυσαρέσκειες στην κοινοβουλευτική ομάδα και σοβαρές τριβές στον κομματικό μηχανισμό.

Οπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να  δίνουν την εντύπωση αναγνώρισης λαθών και αποτυχιών, ή ότι αποτελούν καταλογισμό ευθυνών – τις οποίες εν τέλει χρεώνεται συνολικά η κυβέρνηση.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες και οι "ξένοι"

Η δυσκολότερη “εξίσωση” για τον πρωθυπουργό είναι η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, με αλλαγές προσώπων που θα ικανοποιούν – ή τουλάχιστον δεν θα δυσαρεστήσουν σφόδρα – την κοινοβουλευτική ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό. Ηδη υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και ακούγονται επικρίσεις για την παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα πολλών εξωκοινοβουλευτικών και εξωκομματικών – ή ακόμα χειρότερα, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και την ευρεία Αριστερά.

Πέραν των εσωκομματικών πιέσεων και της ανάγκης διατήρησης κάποιων ισορροπιών, στις επιλογές του  πρωθυπουργού θα μετρήσουν ασφαλώς οι απόψεις της κοινής γνώμης , που αποτυπώνονται στη δημοσκοπική εικόνα των υπουργών και στα ποσοστά  θετικής αξιολόγησης τους από τους πολίτες-ψηφοφόρους.

Τα ποσοστά θετικής γνώμης για τους περισσσότερους υπουργούς είναι απογοητευτικά – και φαίνεται ότι για πολλούς μειώνονται δραματικά μετά τις πυρκαγιές, ενώ για άλλους θα “μετρήσουν” οι περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

 "Πριονίζουν καρέκλες"

Στο στόχαστρο κριτικής και σφοδρών επικρίσεων από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον οποίο καταλογίζονται ανεπαρκής προετοιμασία και έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αλλωστε, από την ημέρα που ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αποτελούσε “κόκκινο πανί” για τους κομματικούς, που βρίσκουν τώρα ιδανική ευκαιρία να “πριονίσουν την καρέκλα” του.

Επισφαλής θεωρείται και η θέση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος θα βρθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος αν ο πρωθυπουργός  αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε ευρύ, δομικό ανασχηματισμό.

Υποψήφιος γιά μετακίνηση θεωρείται ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης – μιά αλλαγή που θα προκαλέσει αίσθηση και θα αποτελέσει μήνυμα  επανεκκίνησης στην οικονομία.

Στα οικονομικά υπουργεία

Ο κ Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στις επιδόσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, καθώς ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η επανεκκίνηση-ανάκαμψη της οικονομίας, μετά τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ στον ορίζοντα αρχίζει να φαίνεται η απειλή της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, που θα πλήξουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, στις επιλογές του θα πάρει σοβαρά υπόψη τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου για την “καταλληλότητα” προσώπων που θα κληθούν να διαχειριστούν την κατανομή-αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης θεωρούνται αμετακίνητοι. Η “μπάλα του ανασχηματισμού” μπορεί να “πάρει” άλλους υπουργούς και υφυπουργούς σε οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία.

Ο αρχικός σχεδιασμός στις αρχές του καλοκαιριού, πριν προκύψουν οι πυρκαγιές και η νέα απειλή για επιδείνωση της πανδημίας από το φθινόπωρο, προέβλεπε δομικό ανασχηματισμό με αλλαγές σε πολλά υπουργεία. Τώρα όλα είναι ανοιχτά. Ποιές θα είναι οι τελικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

 

Διαβαστε επισης