Τράπεζες

Ερώτηση 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και τις αναγκαστικές άδειες στην Πειραιώς


Μετά από ενέργειες του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και της παράταξης Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) στην ΟΤΟΕ, κατατέθηκε ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, που υπογράφουν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , σχετικά με τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και τις αναγκαστικές άδειες εργαζομένων της Πειραιώς, προκειμένου να εξωθηθούν σε ...οικειοθελή αποχώρηση.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: 

- Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω έξαρσης της πανδημικής κρίσης και γενικού lockdown, εξελίσσεται ένα σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών, που ευθέως συντελεί στην απομόνωση και στη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, όπως τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

- Παράλληλα, τα κεφάλαια που αφορούν στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων (ΤΕΠΙΧ 2 και Ταμείο Εγγυοδοσίας), αντί να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δίδονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις με αδιαφανή κριτήρια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι αναγκαία για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας κατέληξαν απλώς να αυξήσουν τις καταθέσεις των επιχειρήσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

- Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, μετά από τα δέκα και πλέον χρόνια προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέφεραν εσωτερική υποτίμηση και μια πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ύφεση, οι ανακεφαλαιοποιημένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζες αντί να επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο, ως οφείλουν, να λειτουργούν με όρους δημόσιου συμφέροντος και να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενες και την πανδημία, σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων με σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.

- Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά  292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας ανά 185 κατοίκους. Για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον  μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους. Επιπλέον, στην Ελλάδα, με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες, το 2019 αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους, ενώ ακόμη και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση, έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα.

- Η απουσία φυσικής παρουσίας του τραπεζοϋπάλληλου, οδηγεί το συναλλασσόμενο κοινό στα εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, διάφορες ιντερνετικές πλατφόρμες, κλπ) με αποτέλεσμα τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ διαταράσσεται και η διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και τραπεζικού στελέχους που τον εξυπηρετεί.

- Η συνολική απόφαση όλων των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα στοχεύει κυρίως στη μείωση των θέσεων εργασίας και άρα του εργατικού κόστους, αφού ταυτόχρονα εξελίσσονται και μεγάλα προγράμματα εθελούσιων εξόδων σε όλες τις τράπεζες. Συνοδεύονται μάλιστα αυτά τα προγράμματα με ένα πρωτοφανές κύμα εκβιαστικών διλημμάτων, κυρίως στους εργαζόμενους των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων, όταν ουσιαστικά τους διαμηνύεται να κάνουν χρήση της εθελούσιας, γιατί δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα του κλεισίματος του υποκαταστήματος που εργάζονται. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε υποχρεωτική άδεια 140 εργαζόμενους της, που απασχολούνται στα προγραμματισμένα για κλείσιμο καταστήματα, επειδή δεν δέχτηκαν να χάσουν τη δουλειά τους κάνοντας χρήση της «εθελούσιας εξόδου».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει για τη ματαίωση των αρνητικών για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων των διοικήσεων των τραπεζών για το κλείσιμο υποκαταστημάτων, και κυρίως όσων εξ αυτών βασικός μέτοχος μέσω του ΤΧΣ παραμένει το ελληνικό δημόσιο;

2. Προτίθεται ο Υπουργός Εργασίας να προστατέψει τους εργαζομένους των τραπεζών αυτών που καθημερινά υπόκεινται σε εκβιαστικά διλήμματα και μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας και επιβολής αναγκαστικής άδειας σε όσους δεν επιλέξουν τη «λύση» της εθελούσιας;

3. Προτίθεται ο Υπουργός Εργασίας να θέσει φραγμό στις Διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες αφενός υλοποιούν το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους, με απώτερο και βασικό στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας, και αφετέρου χρησιμοποιούν εργαζόμενους εργολαβικούς με την απόσχιση εργασιών σε τρίτες εταιρείες (όπως διαχείριση κόκκινων δανείων, call centers, εργασίες πληροφορικής κλπ), υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη σταθερή και με δικαιώματα εργασία με μορφές ευέλικτης, φτηνής και χωρίς δικαιώματα απασχόλησης;

 

 

Διαβαστε επισης