Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν: Επιτυχημένη η επίσκεψη στην Αθήνα - Θέλουμε ηρεμία στο Αιγαίο


Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την «πυρηνική συνεργασία» με την Ελλάδα αλλά και για τη… συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Την  εκτίμηση που υπάρχει και στην ελληνική πλευρά, ότι δηλαδή η συνάντηση των Μητσοτάκη-Ερντογάν στέφθηκε με επιτυχία, ασπάζεται και ο Τούρκος πρόεδρος. Μιλώντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών όπως στην ενέργεια και τόνισε εκ νέου πως επιθυμεί ηρεμία στο Αιγαίο.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας», επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε «επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου».

Ρεύμα από τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προοπτικές ενεργειακής και δη πυρηνικής συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την έννοια η Τουρκία να παρέχει ενέργεια στην Ελλάδα μέσω του πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παράσχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα».

Επιμένει στη συνεκμετάλλευση

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το… όραμά του, που αποτελεί και τουρκική επιδίωξη, για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ας προχωρήσουμε με το ποτήρι μισογεμάτο και όχι με την άδεια πλευρά. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Όπως δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, έτσι έχουμε ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, ένας χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις». 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα