Μια ώρα κράτησε χθες βράδυ η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Κατά την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας ο Ερντογάν έδωσε προτεραιότητα στον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας στον Μπάιντεν ότι «αποτελεί ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατόν». Επιπλέον υπογράμμισε ότι η απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μπορεί να εξασφαλίσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός.
Ο Ερντογάν φέρεται να προειδοποίησε ότι η εμβάθυνση και παράταση των επιθέσεων του Ισραήλ μπορεί να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες. Για άλλη μια φορά επέμεινε ότι ο μηχανισμός εγγυήσεων που προτείνει η Τουρκία και η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ είναι η πιο λογική και μόνιμη λύση.
Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και το θέμα των αμερικανικών F16. Τούρκοι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι το βάρος της χθεσινής επικοινωνίας έπεσε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας. Οι συνεχείς αναβολές της Τουρκίας να συζητηθεί το θέμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και η διακηρυγμένη πλέον θέση του Τούρκου προέδρου που συνδέει την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έγκριση των F16 από το Κογκρέσο, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων και προτεραιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι οι δυο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και της σημασίας να γίνει δεκτή η Σουηδία ως σύμμαχος το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον επί τάπητος τέθηκε και η περαιτέρω ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Συμφωνία για στενή επαφή το 2024
Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την προστασία των αμάχων, αλλά και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό.
Σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο αναλυτή Μουράτ Γετκίν , «συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκικής προεδρίας και του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα που δείχνει ότι τα δύο βασικά θέματα συζήτησης χθες ήταν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η κρίση της Γάζας. Η κρίση της Γάζας τονίστηκε στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς και η Σουηδία στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν είναι εκείνος που έκανε το τηλεφώνημα, «θεωρώ ότι ξεκίνησε τη συνάντηση με τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ», γράφει χαρακτηριστικά ο Γετκίν.
Στην ανακοίνωση του Λευκού αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τον Γετκίν η αναφορά αυτή του Μπάιντεν μπορεί να ερμηνευτεί και ως εξής: «Χαιρόμαστε που δεν επιδιώκετε εχθρότητα με την Ελλάδα, αυτό μπορεί να διευκολύνει το ζήτημα της πώλησης των F-16, αλλά πρώτα πρέπει να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή δεν φαίνεται ωστόσο δυνατόν ,προς το παρόν τουλάχιστον, η Τουρκία και οι ΗΠΑ να μπορέσουν να βρεθούν σε μια κοινή συχνότητα.
Πηγή DW