"Τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες". Η ρήση επιβεβαιώνεται και στα ελληνοτουρκικά: Ενώ στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους και η κυβέρνηση μιλάει για restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αγκυρα επανέρχεται στο "παλιό γνωστό τροπάρι". Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε ότι μοναδική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και ότι γι αυτό το θέμα μπορούμε να προσφύγουμε στη Χάγη, ο Ερντογάν άνοιγε τη δική του βεντάλια θεμάτων, εστιάζοντας στο ζήτημα της... Δυτικής Θράκης και των μουφτήδων
Μιλώντας σήμερα για τη συνάντηση στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος "προσπέρασε" τα άλλα σημαντικά θέματα, τονίζοντας ότι έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της δυτικής Θράκης κυρίως των μουφτήδων. Είπε μάλιστα ότι διαπίστωσε πως "υπάρχει πρόθεση να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα".
Ειδικότερα τόνισε ότι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς θετική κατεύθυνση».
«Τα πιο σημαντικά θέματα που τον ρώτησα ειδικά είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη, Από εδώ και πέρα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τους μουφτήδες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή θα γίνουν οι προκαταρκτικές ετοιμασίες, κυρίως με τις αμοιβαίες συναντήσεις των πρεσβευτών μας για το θέμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», είπε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες με γνωστό ιστορικό υπόβαθρο. «Δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι, δεν το θέλουμε», ανέφερε.
Η τουρκική θέση για τη Δυτική Θράκη
Η τουρκική πλευρά που επιδιώκει επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης κατηγορεί όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων εθελοτυφλούν μπροστά σε φαινόμενα ρατσισμού και περιθωριοποίησης μελών μειονοτήτων, όπως αυτή της Δυτικής Θράκης. Η Τουρκία και η ελίτ της μειονότητας επεδίωξαν την αποδοχή του τουρκικού στοιχείου στην μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ενώ οι ελληνικές αρχές εμμένουν στον όρο μουσουλμανικός όπως χρησιμοποιείται στην Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές λησμονούν το γεγονός ότι η μειονότητα αυτή απαρτίζεται και από άλλους λαούς – εθνότητες, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά. Ως εκ τούτου, το ελληνικό κράτος οφείλει να παραχωρήσει το δικαίωμα αυτοκαθορισμού στα τουρκόφυλα μέλη της μειονότητας με την χρήση του όρου τουρκικός.
ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν απαντήσεις
Για το ζήτημα της δυτικής Θράκης το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά απαντήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, απευθύνεται προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες".
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «το βασικότερο θέμα που έθεσε» στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν «τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης» προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα.
Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα.
Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε «υποχωρήσεις» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Διπλωματικές πηγές: Σε ασφαλή χέρια η εξωτερική πολιτική, ας μην ανησυχεί η αντιπολίτευση
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.
Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας. Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια.