Πολιτική

Ερντογάν: Αν δεν μας θέλει η ΕΕ, πάμε και με την Κίνα


Την τακτική "κόντρα στην κόντρα" επιλέγει η Αγκυρα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι εγκαθιδρύει αυταρχικό καθεστώς, παραβιάζοντας  ατομικά  δικαιώματα και δημοκρατικούς κανόνες.

Το καθεστώς  Ερντογάν  στέλνει τώρα νέο "μηνυμα προς την ΕΕ", προσπαθώντας να καλλιεργήσει στην τουρκική κοινή γνώμη  την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιβάλουν  τους δικούς τους κανόνες και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους.

"Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτήν", υποστήριξε  την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν, όπου είχε σειρά επαφών με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, ο Τούρκος πρόεδρος είπε δημοσίως ότι η χώρα του μελετά και άλλες εναλλακτικές συνεργασίες, όπως η "Σαγκάη 5".

Το SCO, ή Shanghai Cooperation Organization, αποτελεί ένα μπλοκ οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στην πορεία, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν έλαβαν μέρος στο μπλοκ, αλλά κοινώς χρησιμοποιείται η ονομασία "Σαγκάη 5", λόγω των πέντε ιδρυτικών μελών της ένωσης.

Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει την ιδέα του η Τουρκία να συμμετάσχει στη "Σαγκάη 5" με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, κατά τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, απάντησε πως "είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και σοβαρά".

Συμμετέχοντας στη "Σαγκάη 5" η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να κινείται πιο ελεύθερα και στην πρόσφατη συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο Ερντογάν.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα. Από τη μια πλευρά, το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση πως δεν ενήργησε άμεσα και αλληλέγγυα όσον αφορά στη δίωξη όσων υποκίνησαν το πραξικόπημα, με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές χώρες έχουν βγάλει... "κόκκινη κάρτα" πολλές φορές στον Τούρκο πρόεδρο εξαιτίας των χιλιάδων συλλήψεων κρατικών λειτουργών που έγιναν από τις τουρκικές Αρχές βάσει ενδείξεων πως φέρονται να συνδέονται με το γκιουλενιστικό κόμμα και άρα με τους πραξικοπηματίες.