Πολιτική

Ερμαιο της διεθνούς συγκυρίας το ΧΑ


Έρμαιο έξωθεν πιέσεων γίνεται για μια ακόμη φορά το ΧΑ, καθώς η πορεία του - τουλάχιστον σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα - θα εξαρτηθεί από το κλίμα και τις τάσεις που θα διαμορφωθούν διεθνώς υπό την επίδραση του Brexit. Μαζί με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και τις αγορές forex και εμπορευμάτων το ΧΑ εισέρχεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.  Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιές θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις και οι αντιδράσεις και πώς θα συμπεριφερθούν  τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που αναγκάζονται πλέον να αναπροσαρμόσουν στρατηγικές και επιλογές.   

Ενδεικτικό των πρώτων αντιδράσεων είναι η ακραία κερδοσκοπία στη στερλίνα: Λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος βρέθηκε σε υψηλό έτους και τρεις ώρες αργότερα ξεκίνησε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της. Οι απώλεις απώλειες ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες του βρετανικού νομίσματος, όπως αυτή της Μαύρης Τετάρτης όταν η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει την λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτομιών.

Ποια ήταν η εικόνα στο εσωτερικό

Μέχρι χθες, οι τεχνικές ενδείξεις στο ΧΑ συνηγορούσαν σε μικρή περαιτέρω άνοδο, πρόσκαιρη σταθεροποίηση-συσσώρευση από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εν συνεχεία έναν ακόμη ανοδικό κύκλο. Για τον ΓΔ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 630 μονάδες, περίπου 2% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Αν ξεπερασθεί αυτή η αντίσταση, ο πήχυς θα  τοποθετηθεί στις 680 μονάδες. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 575 μονάδες και στις 550 μονάδες.

Ομως, ακόμη κι αν αγνοηθούν οι επιπτώσεις από το Brexit, στον ορίζοντα υπάρχουν κίνδυνοι και το ρίσκο μπορεί να αυξηθεί. Η συμφωνία για το χρέος που εκκρεμεί, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, είναι οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας.  Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ανησυχία για την επόεμνη αξιολόγηση και ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών.

Στα θετικά της αγοράς συγκαταλέγεται η μείωση του ρίσκου χώρας,  και η επαναφορά του waiver, που θα αποφέρει στις τράπεζες όφελος μέχρι και  500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ, διευκολύνοντας παράλληλα τις προσπάθεις για αύξηση της χρηματοδότησης και ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Παράλληλα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE, πιθανότατα από το τέλος της χρονιάς, αλλά και η πορεία της πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν αποτελούν νέα δυνητικά θετικά στοιχεία.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.