Πολιτική

Έρμαια του πετρελαίου οι ασιατικές αγορές


Έντονη μεταβλητότητα εμφάνισαν και αυτή την εβδομάδα οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, επηρεασμένοι από τις εξελίξεις της επικαιρότητας, τα απογοητευτικά μάκρο, καθώς και τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για ακόμα μία φορά η πορεία του μαύρου χρυσού, η οποία τάραξε τις παγκόσμιες αγορές. 

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης τα futures του αργού πραγματοποίησαν κατακόρυφη πτώση, μετά την ανακοίνωση της BP για τη χειρότερη ετήσια ζημία της εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, γεγονός το οποίο φυσικά αποδίδεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου που έπληξαν όχι μόνο την BP, αλλά την πλειοψηφία των πετρελαιοεταιριών ανά τον κόσμο.

Η ενεργειακή εταιρία ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για το 2015, με τα αποτελέσματά της να είναι ακόμα χειρότερα συγκριτικά με το 2010 όταν είχαν επιβαρυνθεί από το κόστος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Παράλληλα, η  BP είπε ότι θα περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας στη μονάδα διύλισης έως τα τέλη του 2017 επιπρόσθετα των 4.000 περικοπών που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη μονάδα παραγωγής πετρελαίου και αερίου στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάθρωσης 2,5 δισ. δολαρίων που παρουσιάστηκε πέρυσι.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης οι τιμές του αργού κλονίστηκαν και εμφάνισαν απώλειες σχεδόν 5,5%.

Συγκεκριμένα τα futures του WTI παραδόσεως Μαρτίου έχασαν 1,74 δολάρια ή 5,5% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 29,88 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 21 Ιανουαρίου.

Στο ICE του Λονδίνου το αργό τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,52 δολάρια ή 4,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 32,72 δολάρια το βαρέλι. 

Ωστόσο, οι τιμές του μαύρου χρυσού “πρασίνισαν” και πάλι, μετά την είδηση ότι η Ρωσία αύξησε εκ νέου την πιθανότητα για μία συνάντηση με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οι τιμές του μαύρου χρυσού εμφάνιζαν απώλειες, αντιδρώντας στη σημαντική άνοδο που σημείωσαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας την τέταρτη εβδομαδιαία αύξηση τους.

Στην συνέχεια της συνεδρίασης όμως, εμφάνισαν κέρδη, με το συμβόλαιο WTI παραδόσεως Μαρτίου να ενισχύεται 2,40 δολάρια ή 8% για να τερματίσει στα 32,28 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης 11% που σημείωσε κατά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Οικονομικά στοιχεία

Κίνα

Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, με σημαντικότερη την ένεση ρευστότητας από μέρους της κεντρική τράπεζας της Κίνας, η οποία αποφάσισε να διοχετεύσει επιπλέον 100 δισ. γουάν σε βραχυπρόθεσμα δάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε μια προσπάθεια να απαλείψει τον κίνδυνο για τον περιορισμό της ρευστότητας ενόψει της εβδομάδας των διακοπών του Lunar New Year που ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι Ασιάτες γιορτάζουν το Νέο Σεληνιακό Έτος, κοινώς την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, με τους περισσότερους αναλυτές να διατηρούν στάση αναμονής ενόψει των εορτασμών. 

Υπενθυμίζεται ότι η PBOC διεξάγει κατά καιρούς πρόσθετες πράξεις παροχής ρευστότητας εν όψει μεγάλων αργιών, όταν η ζήτηση για ρευστό τείνει να αυξάνεται. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα διοχέτευσε περισσότερα από 600 γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

  

Ιαπωνία

Μέσα στην εβδομάδα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών έλαβε την απόφαση να ακυρώσει μια προσφορά ενός συγκεκριμένου τύπου 10ετών κρατικών ομολόγων για λιανικούς επενδυτές, καθώς οι αποδόσεις αναμενόταν να είναι χαμηλότερα του μηδενός, σε μια ένδειξη του πώς η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Bank of Japan έχει επηρεάσει τις αποδόσεις.

Το υπουργείο ακύρωσε την προγραμματισμένη προσφορά των 10ετών ομολόγων για λιανικούς επενδυτές που πωλούνται μέσω της Japan Post Bank και μέσω περιφερειακών τραπεζών, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να προσφέρει 10ετή ομόλογα σε λιανικούς επενδυτές με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αυστραλία

Όσον αφορά στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 2% αφήνοντας ωστόσο “παραθυράκι” για νέα μείωση των επιτοκίων φέτος, εάν η οικονομία παραπαίει ή επηρεαστεί από τις αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως.

Η απόφαση, η οποία αναμενόταν ευρέως από τους οικονομολόγους, έρχεται εν τω μέσω πιέσεων για την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας να μειώσει τα επιτόκια, με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προχωρούν σε ενέργειες ενίσχυσης των οικονομιών τους.

Στον απόηχο της απόφασης ο δείκτης S&P/ ASX 200 εμφάνισε έντονες απώλειες και έχασε σχεδόν 1,00% της αξίας του. 

ΗΠΑ

Αναμφισβήτητα η Ασία βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής των  ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές επηρεάζονται άμεσα από την κάθε κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας Fed. Την περασμένη εβδομάδα η Fed έλαβε την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παρόλο που νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε 4 συνολικά αυξήσεις μέσα στο έτος, διότι τα στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αυτό φυσικά είχα ως αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, με τους αναλυτές να αμφιβάλλουν έτι μία φορά για το αν η Fed θα προχωρήσει ξανά σύντομα σε αύξηση. Οι ανησυχίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το άλλοτε ισχυρό δολάριο να πέσει, δίνοντας πάτημα στις τιμές των εμπορευμάτων. 

Το αμερικανικό δολάριο την Πέμπτη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, διότι η πτώση αυτή ήρθε την ώρα που η αγορά βρισκόταν εν αναμονή της ανακοίνωσης των τελευταίων στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. 

Αργότερα την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο  χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, υποχωρώντας στο 4,9% υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016.

Μάκρο

Αναφορικά με τα μάκρο που επηρέασαν την πορεία των ασιατικών δεικτών, αξίζει να αναφερθεί πως η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι  ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ εμφανίστηκε εξασθενημένος τον Ιανουάριο, με την επίσημη μέτρηση να εμφανίζει εξασθένιση ενώ μια ιδιωτική να κάνει λόγο για ενίσχυση.

Συνολικά, η δραστηριότητα στον κλάδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, αποδείχθηκε ότι ήταν υποτονική.

Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών στην Κίνα αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια δέσμη μέτρων της κυβέρνησης υποστηρίζει την ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.