Πολιτική

Ερημώνουν τα νησιά από Ιατρούς ενώ σχεδιάζουν ιατρεία γειτονιάς σε αστικές περιοχές


 Την ερήμωση των ελληνικών νησιών από επιστημονικό προσωπικό καταγγέλλει ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς λέγοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Τήλο και τα γύρω νησιά είναι πλέον σε δραματική κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά οι τελευταίες εξελίξεις στο ακριτικό νησί αποτελούν το αποκορύφωμα μιας ανάλγητης, αντικοινωνικής και αντινησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει την πορεία υποβάθμισης των ήδη συρρικνωμένων υπηρεσιών υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο. 

Ενώ όπως λέει, η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς παγκοσμίως εντούτοις υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή εις βάρος των δυσπρόσιτων περιοχών όπως είναι τα νησιά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντάς, μετά την λήξη της θητείας της αγροτικής ιατρού, το νησί πλέον καλύπτεται υγειονομικά από αποσπασμένο οπλίτη ιατρό που πραγματοποιεί την θητεία του, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο λίαν προσφάτως και ο οποίος σημειωτέων δεν διαθέτει ούτε το δικαίωμα συνταγογράφησης. Όλα αυτά σε ένα νησί της παραμεθορίου με αρκετά παιδιά, ηλικιωμένους αλλά και πρόσφυγες. 

«Κκαταπατάται η νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα που στηρίζεται τόσο στην συνθήκη της Λισσαβώνας ως Ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και σε δύο άρθρα  του Συντάγματος (άρθρο 101 παρ. 4 &  άρθρο 106, παρ 1)» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΡ.

Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα τη δημιουργία ενός νέου  υγειονομικού μοντέλου αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα γιατί όπως λένε, το υπάρχον σύστημα παρωχημένο και μη λειτουργικό.

Γι αυτό ζητούν τη δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για κάλυψη των κενών θέσεων από ιατρικό προσωπικό. Τα κίνητρα αυτά πρέπει να είναι: κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και επιστημονικά.

Επίσης, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλισμένου-Ασθενούς με κάρτα που θα αντικαταστήσει τα βιβλιάρια υγείας και θα καταχωρείται όλο το οικογενειακό αλλά και ιατρικό ιστορικό. Επιπροσθέτως ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τηλεϊατρικής  & Διακομιδών Νήσων με έδρα τη Ρόδο όπου θα απασχολούνται ιατροί πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με σκοπό την άμεση συνεργασία για ιατρικές παρεμβάσεις με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα νησιά αυτά. Παράλληλα, μέσω τηλεϊατρικής θα υπάρχει επιστημονική ενημέρωση με τη μορφή συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης.

Η άντληση πόρων, όπως τονίζει ο κ. Μαντάς, μπορεί να ενισχυθεί με αμοιβές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επισκέπτες των νησιών  αλλά και από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Ανθή Αγγελοπούλου

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις