Με χρηματοδότηση από την ΕΕ δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών, που θα καταστήσει τη χώρα μας κεντρικό πυλώνα στους σχεδιασμούς για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, την κατασκευή Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων, και για την δημιουργία Πράσινης Βιομηχανίας.
Παράλληλα δημιουργείται Διεθνές Κέντρο (COPE-Nano), το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.
Σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση των δύο εμβληματικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ, που τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων στον τομέα πράσινης ενέργειας, και θα δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού,
Το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που αφορά στην εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών συντονίζεται από την ελληνική εταιρία Organic Electronic Technologies (OET) και συγκεντρώνει άλλους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς: 6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, Αlumil, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης),από τη Γερμανία (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (Semilab), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis Fiat), και Ρουμανία (Alba Julia). Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 21,2 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο συντονιστής των δύο έργων και ιδρυτής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης «από τη δράση αυτή, θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων. Η χώρα μας θα καταστεί κέντρο ενεργειακής τεχνολογίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κτλ».
Ο CEO της εταιρείας Organic Electronic Technologies Χριστόφορος Βαρλάμης αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που θα παράγονται πλέον μαζικά στην Ελλάδα εξηγώντας μερικά από τα χαρακτηριστικά τους: «Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγουμε, ενσωματώνονται, συντηρούνται και λειτουργούν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού παράγονται σε διαφορετικούς χρωματισμούς».
Η μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025. To έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A στη διάχυση των αποτελεσμάτων του project και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου business plan των εφαρμογών που θα προκύψουν από αυτό.
Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies) COPE-Nano είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εχει στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας.
Το COPE-Nano που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ. Σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας, όπως το University of Cambridge και το University of Bordeaux. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας).
Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί, θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα Ινστιτούτα: Στα Οργανικά Εύκαμπτα και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά, (Flexible Organic, Printed Electronics & Photovoltaics), στη Βιοηλεκτρονική και Νανοϊατρική ( Bioelectrionics & Nanomedicine), στα Προηγμένα Νανοϋλικά Νανομηχανικής και Νανοσυστημάτων ( Advanced Nanomaterials Nanoengineering and Nanosystems).
Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές.