Πολιτική

Εργασιακή εξουθένωση: Φαινόμενο της εποχής με... μήνυμα


Η «εργασιακή εξουθένωση» (burnout) είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά θέματα αναφοράς στα ΜΜΕ στον «ανεπτυγμένο κόσμο». Περιγράφεται ως η σωματική, συναισθηματική και ψυχική καταπόνηση που προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση σε απαιτητικές εργασιακές συνθήκες και αποτελεί το αθροιστικό επακόλουθο του στρες. Φυσικά και τα δύο φύλλα είναι εξίσου εκτεθειμένα, ωστόσο το φαινόμενο της «εργασιακής εξουθένωσης» πλήττει ολοένα περισσότερες γυναίκες – τελειομανείς, καριερίστες.

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα: χαμηλή ενεργητικότητα, συναισθηματική εξάντληση, έντονους πονοκεφάλους, γαστρεντερικές δυσλειτουργίες, δυσκολία ικανοποίησης, χαμηλή ανοχή σε αρρώστιες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και κοινωνική απομόνωση. 

Οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας εργαζόμενος εξάντληση είναι αυξημένες, όταν η εργασία είναι τόσο απαιτητική, ώστε χάνεται η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και επαγγελματικής ζωής, όταν ο εργαζόμενος προσπαθεί να κάνει τα πάντα για τους πάντες, όταν η δουλειά είναι μονότονη ή ο εργαζόμενος αισθάνεται ότι ασκεί μικρό ή ανύπαρκτο έλεγχο σε αυτήν, καθώς και όταν ασχολείται με ορισμένα επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή ενασχόληση με τρίτα πρόσωπα (όπως είναι τα επαγγέλματα Υγείας, η διδασκαλία, η συμβουλευτική και τα σώματα ασφαλείας). 

Το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης είναι μια μυστηριώδης ασθένεια. Ο ασθενής δεν ξέρει ακριβώς σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθεί. Θα ήταν καλύτερα να πάει σε κάποιον νευρολόγο, ψυχοθεραπευτή ή σε κάποιον άλλο ειδικό; 

Οι ασθενείς με σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης δεν υποφέρουν μόνο από το αίσθημα μιας διαρκούς κούρασης, αλλά και από ισχυρούς πόνους, ενώ συχνά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Kάποιες φορές μάλιστα οι πόνοι είναι τόσο δυνατοί που δεν μπορούν καν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Μπορεί κάποιος να αναρρώσει ακόμα και από την ολοκληρωτική εξάντληση, σίγουρα όμως γι' αυτό θα χρειαστεί να κάνει πολύ σημαντικές αλλαγές και να αφιερώσει χρόνο – δεν πρόκειται να συνέλθει ως διά μαγείας. 

Στην περίπτωση της εργασιακής εξουθένωσης πρέπει κάποιος να είναι θαρραλέος και να παραμείνει ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, εξετάζοντας καλά όλες τις επιλογές πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Διότι, φυσικά, δουλειά μπορούμε πάντα να αλλάξουμε. Την υγεία μας όμως –το πολυτιμότερο αγαθό- αν τη χάσουμε, δεν ξέρουμε εάν, πως και πότε θα μπορέσουμε να την ανακτήσουμε.