Πολιτική

Εργασιακά: Η «καυτή» ατζέντα της Αχτσιόγλου


Ποια θέματα θα περιλαμβάνει το υπόμνημα της νέας υπουργού προς τους Θεσμούς

Τις τελευταίες πινελιές στο υπόμνημα που θα στείλει στους εκπροσώπους των Θεσμών βάζει η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτιόγλου πριν την επιστροφή των ων τεσσάρων Θεσμών, την προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου με σκοπό την έναρξη του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων. Η νέα υπουργός έπεσε κατευθείαν στα βαθιά. Οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας είναι συνεχείς, καθώς τα περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ασφυκτικά και, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Το βάρος όλο έχει πέσει πάνω στην κα Αχτιόγλου, καθώς το Εργασιακό αποτελεί «αγκάθι» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η υπουργός αναζητά εναλλακτική συμβιβαστική λύση με τους δανειστές, μετά την απόρριψη της πρότασης του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών.

Τι θα γράφει στο υπόμνημα προς τους Θεσμούς 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο με τις ελληνικές θέσεις αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στους πιστωτές, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί και ο κ. Κατρούγκαλος. Σε αυτό, η ελληνική πλευρά θα καταγράφει, κατά κύριο λόγο, τα σημεία όπου εντοπίζεται ένας βαθμός συμφωνίας. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα επισημαίνεται και ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου παραμένει σταθερή στον στόχο για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, αν προβλέπουν καλύτερους όρους εργασίας.
 
Πάντως, το βασικό ζητούμενο, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι να διατηρηθούν οι κρίσιμες ισορροπίες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά, γι' αυτό και στηρίζει τις θέσεις της αφενός στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αφετέρου στις διεθνείς συμβάσεις, ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται για τον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διατησίας (ΟΜΕΔ), αλλά και για τον κατώτατο μισθό των νέων.
 
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, δεν αποκλείεται η μερική αποδοχή της πρότασης της «Επιτροπής Σοφών» για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση.
 
Ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από το εκάστοτε συνδικάτο.
 
Για τον κατώτατο μισθό, οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις. Να πρόκειται δηλαδή για καθαρό ποσό χωρίς προσαυξήσεις λόγω ωριμάνσεων κλπ. Όπως αναφέρει η καθημερινή, δεν αποκλείεται το θέμα να μετατεθεί προς συζήτηση για το τέλος του 2018.
 
Σοκ από τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ
 
Πάντως, τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην κα Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά 82.810 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν 185.895 άτομα και έχασαν τη δουλειά τους 268.705. Η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν μεγαλύτερη αυτόν το μήνα από τον αντίστοιχο του 2015 (-56.473). Εξίσου σημαντικό εύρημα ωστόσο με το αρνητικό ισοζύγιο το οποίο δικαιολογείται σ΄ ένα βαθμό από τη λήξη της τουριστικής περιόδου είναι και η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας.
 
Επίσης, η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη και με τον ΣΕΒ. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας το οποίο εξέδωσε χθες, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα προγράμματα με εκείνο της Ελλάδας «ο σκοπός δεν είναι να "μειώσουν" τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχουν ήδη απασχόληση, αλλά να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και αυτών που δεν έχουν δουλειά». Επίθεση εξαπέλυσε και στη ΓΣΕΕ.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις