Η ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ διερευνά τη δωρεά ποσού 150.000 δολαρίων από έναν Ουκρανό δισεκατομμυριούχο στο Ίδρυμα Τραμπ το 2015, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times.”
Η εφημερίδα επικαλέστηκε τρεις πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Η δωρεά των χρημάτων έγινε από τον Βίκτορ Πίντσακ τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ σε αντάλλαγμα ο Τραμπ έκανε μία 20λεπτη εμφάνιση μέσω βίντεο, τον ίδιο μήνα, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.
Η δωρεά αυτή ήταν η μεγαλύτερη (εξωτερική) δωρεά που έγινε στο ίδρυμα το 2015, εκτός των δωρεών του Τραμπ, και εντοπίστηκε όταν οι ανακριτές κάλεσαν τις επιχειρήσεις Τραμπ να τους δώσουν πληροφορίες και αρχειακό υλικό σχετικά με τις επιχειρηματικές συμφωνίες του εξωτερικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times.
Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.
Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.
Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του έχει εξετάζει και το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για τη Ρωσία προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών, που υποστήριξαν τη συνέχισή της.