Οικονομία

Έρευνα: Το 80% των μεγαλύτερων εταιρειών συμπεριλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις εκθέσεις


Kρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των εγγενών κινδύνων που προκύπτουν από την απώλεια της βιοποικιλότητας έχουν να διαδραματίσουν oι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της KPMG για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη "The Time has Come" (ΚPMG Survey of Sustainability Reporting 2020) λιγότερο από το ένα τρίτο (23%) των εταιρειών παγκοσμίως που κινδυνεύουν από την απώλεια βιοποικιλότητας κοινοποιούν αυτόν τον κίνδυνο στις εταιρικές τους εκθέσεις αυτή τη στιγμή,

Η παγκόσμια έρευνα της KPMG εξέτασε εταιρικές εκθέσεις από 5.200 εταιρείες, τις κορυφαίες 100 βάσει εσόδων από 52 διαφορετικές χώρες.

Ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι 80% των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου πλέον συμπεριλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις εκθέσεις τους, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα γνωστοποιούνται σε χαμηλά ποσοστά από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Λιγότερες από το ένα τρίτο (23%) των εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο κοινοποιούν αυτήν τη στιγμή κινδύνους σε σχέση με τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την καταστροφή των οικοσυστημάτων και τις δυνητικά ολέθριες επιπτώσεις για τον άνθρωπο και την οικονομία. Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ο μοναδικός στον οποίο το 51% των εταιρειών αναφέρει κινδύνους σε σχέση με την βιοποικιλότητα.

Οι εταιρείες της Λατινικής Αμερικής είναι πιο πιθανόν να αναφέρουν τους σχετικούς κινδύνους (31%), ενώ οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά (13%).

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι δύο Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) που εστιάζουν στην αντιμετώπιση της πρόκλησης για την παγκόσμια βιοποικιλότητα (Στόχος 14: Ζωή στο Νερό και Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά) ιεραρχούνται χαμηλότερα από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σε σχέση με τους υπόλοιπους εκ των 17 Στόχων.

Περαιτέρω βασικά ευρήματα της Έρευνας της KPMG για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (KPMG Survey of Sustainability Reporting 2020) είναι τα εξής:

  • Η Βόρεια Αμερική έχει το υψηλότερο ποσοστό αναφορών μεταξύ των περιοχών - 90% των εταιρειών της Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις εκθέσεις τους.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των εταιρειών που συμπεριλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις εκθέσεις τους παγκοσμίως έχουν πλέουν θέσει στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
  • Περισσότερο από τα δύο τρίτα (69%) των εν λόγω εταιρειών συνδέουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) στις εταιρικές τους εκθέσεις, αλλά λίγες (14%) γνωστοποιούν τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν στα παγκόσμια προβλήματα που αποσκοπούν να επιλύσουν οι στόχοι.
  • Οι στόχοι που πιο συχνά τίθενται ως προτεραιότητα από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι ο Στόχος 8 (Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη), Στόχος 13 (Δράση για το Κλίμα) και Στόχος 12 (Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή).