Ελλάδα

Συμφωνία των Πρεσπών: Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί


Μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς αναμένεται να έρθει στο κοινοβούλιο ως νομοσχέδιο, αφού περάσει προηγουμένως από την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα στόχος της κυβέρνησης -όπως έχει διαμηνύσει- είναι η Συμφωνία να περάσει με τις ψήφους τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κύρωση των Πρεσπών θα καθορίσει την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, πάνω στο νέο δίπολο προόδου και συντήρησης.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς το ελληνικό ΥΠΕΞ καθαρίζει το πεδίο αφού ακυρώνει άλλοθι και προσχήματα που ορισμένοι επικαλούνται για να μην τη ψηφίσουν. Η διακοίνωση, που επιδόθηκε προχθες το βράδυ από την κυβέρνηση της πΓΔΜ διευκρινίζει ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και προσθέτει - ρητά  - ότι η γλώσσα των γειτόνων έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.

Οι διευκρινίσεις αυτές αφήνουν χωρίς ερείσματα για πατριωτικές κορώνες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτουν προ των ευθυνών του τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος δεν έχει λόγους να πει "όχι" στην κύρωση της συμφωνίας, και ανοίγουν τον δρόμο για διαφοροποιήσεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Καταλύτης στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας το Ποτάμι έστω κι αν ως ΚΟ βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. «Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής προλειαίνοντας ενδεχομένως το έδαφος στο να ψηφίσει ο ίδιος «ναι» στην κύρωση των Πρεσπών και να αφήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση. Πιο κοντά στην αποχή φέρονται να βρίσκονται προς το παρόν ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δώσει ηµεροµηνία εκλογών εφόσον αυτός είναι ο όρος που θα θέσει το Ποτάµι ή και άλλες δυνάµεις προκειμένου να δώσουν τρεις βουλευτές του τη στήριξή τους στη Συµφωνία των Πρεσπών. Θυµίζουν µάλιστα ότι πριν από µερικές ηµέρες το Ποτάµι ζητούσε από τον πρωθυπουργό να επιλέξει την ψήφο εµπιστοσύνης πριν από τη Συµφωνία των Πρεσπών ώστε η κύρωσή της να µη φανεί ως παροχή στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.

Ανησυχία επικρατεί και στους κόλπους του ΚΙΝΑΚ καθώς από την στιγμή που δεν υφίσταται κομματική πειθαρχία, η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο δεν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Μάλιστα ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να στηρίξει τη Συµφωνία και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των οργάνων της ∆ΗΜΑΡ.

Επιπλέον και ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν κρύβει την θετική του προσέγγιση στην συμφωνία των Πρεσπών αν και μέχρι τώρα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι «δεν θα σπάσει την κομματική γραμμή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν και δηλώνουν ότι «οι Πρέσπες θα πάρουν τελικά πλειοψηφία 151+».

Ζητούμενο παραμένει εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά τις επόμενες ημέρες σε παρέμβαση υπέρ των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πολιτικής που και ο ίδιος είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις