Ελλάδα

Επιχείρηση θερμοστάτης στο Δημόσιο: Στόχος η μείωση κατά 10% - Κίνητρα και κυρώσεις


To εθνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, έχει ως αφετηρία το Δημόσιο. Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, με απώτερο στόχο να «πιάσει» το 30% μέχρι το 2030. Η επιχείρηση… θερμοστάτης προβλέπει παροχή κινήτρων και επιβράβευση με μπόνους σ’ όσους φορείς του Δημοσίου περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και κυρώσεις για τους αμελείς…

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη σημερινή παρουσίαση των  ενεργειακών μέτρων που θα ισχύσουν στο Δημόσιο,  ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης, ενώ σημείωσε πως οι δημόσιοι φορείς καλούνται να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων. Οσον αφορά τον οδοφωτισμό των πόλεων, προτείνεται η βελτιστοποίησή του και η περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Παράλληλα ο κ.Σκρέκας έκανε γνωστό ότι την Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Το «ζουμί» βρίσκεται στα κίνητρα που θα προσφέρονται στους επιμελείς δημόσιοι φορείς και στις συνέπειες που θα έχουν οι απείθαρχοι. Αρχικώς όλα τα κτίρια και οι δομές του Δημοσίου θα ενταχθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών και ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα. Μέσω της πλατφόρμας οι αρμόδιες αρχές θα ελέγχουν πλήρως τους λογαριασμούς ρεύματος κάθε φορέα και προφανώς αν και τα πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα εξοικονόμησης.

Οσοι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί πιάνουν τον στόχο της μείωσης του 10% θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κρατικά κονδύλια και παροχές. Για παράδειγμα, όπως ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητά βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο».

Επιπροσθέτως, όπως τόνισε ο κ.Σκυλακάκης, στο πλαίσιο των κινήτρων-μπόνους που προσφέρονται «οι υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή».

Αντιθέτως θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν την πολιτική μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα. Επίσης οι απείθαρχοι φορείς, θα χάνουν το δικαίωμα ένταξής τους στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Ισχνή η ανταπόκριση έως τώρα

Εως τώρα, πάντως όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το δείγμα δεν είναι ενθαρρυντικό αναφορικά με την ανταπόκριση των δημόσιων φορέων.  Από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
 

Διαβαστε επισης