Στις 11 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωνε εμφατικά την έναρξη εφαρμογής του clck away (παράδοση εκτός) ως μία διέξοδο για το λιανεμπόριο, που θα παρέμενε κλειστό στις γιορτές.
Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδινε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και μερικές μέρες αργότερα των βιβλιοπωλείων. Μικρά βήματα προς το ξαναζωντάνεμα της αγοράς.
Και ξαφνικά, χωρίς να εξηγείται επαρκώς ο λόγος, στις 2 Ιανουαρίου, αποφασίζεται να σταματήσει ό,τι επιτράπηκε πριν τα Χριστούγεννα! Το click away στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
Σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, η αυστηροποίηση των μέτρων είναι απόφαση του πρωθυπουργού, για προληπτικούς λόγους, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Δηλαδή, ξανακλείνει πλήρως η αγορά για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, αν και ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός πρόωρου και απροπαράσκευου ανοίγματος της εκπαίδευσης. Αλαλούμ!
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα νύχια είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη διάδοση του κορονοϊού; Αν έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα κακώς επέτρεψε να λειτουργήσουν. Και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι αυτή την απόφαση, καθώς συνδέεται με ανθρώπινες ζωές και προδίδει έλλειψη της αναγκαίας κυβερνητικής διορατικότητας.
Αν πάλι, ό,τι ξανακλείνει δεν επηρεάζει την εξέλιξη της πανδημίας, ποιός είναι ο λόγος του «μπρος-πίσω»; Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει μιά πειστική απάντηση. Επίσης, έχει χαθεί ακόμα και ο βασικός συντονισμός των μελών της κυβέρνησης, καθώς το πρωί ο Α. Γεωργιάδης αναφέρεται σε πλάνα σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και μιά ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει το πλήρες κλείσιμό της!
Από τον εφησυχασμό, την έλλειψη προετοιμασίας του καλοκαιριού, τον αιφνιδιασμό από την επιθετική έξαρση του κορονοϊού το φθινόπωρο, απόρροια της λογικής «βλέποντας και κάνοντας» που διέπει την κυβερνητική διαχείριση, συνεχίζονται οι αυτοσχεδιασμοί με τη φάση: «άνοιξε-κλείσε». Λες και οι επιχειρήσεις είναι υπολογιστές, που ανοίγουν και κλείνουν με το πάτημα ενός κουμπιού!
Αναμφίβολα, πρόκειται για σπασμωδικές ενέργειες, που επαναβεβαιώνουν την απώλεια ελέγχου και της σύγχυσης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και δεν αρμόζουν σε στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση, πόσω μάλλον σε αυτή που επαίρεται για το «επιτελικό κράτος» και την ...οργανωτικότητά της. Όσο για την απουσία σχεδίου είναι «ηλίου φαεινότερη».