Επιχειρήσεις

Επιχειρηματικότητα: Ένας διαγωνισμός, με φόντο «ώριμες» startups


Ένας νέος φιλόδοξος διαγωνισμός ξεκινά σήμερα με την υποβολή επιχειρηματικών προτάσεων (25/1 – 28/2) που αφορά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσω μιας νέας σύμπραξης που έρχεται να προστεθεί στο υπό διαμόρφωση οικοσύστημα των start ups. Πρόκειται για μια ισχυρή σύμπραξη ανάμεσα στο Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών και την EY υπό τον τίτλο: «Κάνε την Καινοτομία Πράξη – Make Innovation Work», ένας διαγωνισμός που λαμβάνει χώρα για 3η φορά υπό το Επιμελητήριο, με νέα στοιχεία και αναβαθμισμένες διαδικασίες.

Σε πρώτη ανάγνωση - θα ισχυρίζονταν κανείς - πως το οικοσύστημα απαρτίζεται ήδη από πληθώρα δράσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και πασχίζει να φέρει αποτελέσματα (ικανοποιητικές χρηματοδοτήσεις, ανάδειξη καινοτομιών κλπ). Πότε πετυχημένα, άλλοτε όχι.

Στην προκειμένη περίπτωση και υπό την «ομπρέλα» τριών ισχυρών συνδαιτημόνων, στόχος είναι η ανάδειξη των καλύτερων, πρωτότυπων και καινοτόμων επιχειρήσεων, που έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Στόχευση μάλιστα, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει σε εταιρείες που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα, έχουν τις προοπτικές και δεν ξεκινάνε ουσιαστικά από το μηδέν. 

Ειδοποιός διαφορά όμως δεν είναι το σύνηθες χρηματικό έπαθλο αλλά οι προοπτικές ανάδειξης που μπορούν να προσφέρουν οι ΕΥ, το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο και ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Για παράδειγμα απο πλευράς ΕΧΑΕ ξέχωρα από την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση ο νικητής του διαγωνισμού θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στα καθιερωμένα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και άλλα events με εγχώριους και ξένους επενδυτές ενώ παράλληλα δημιουργούνται και οι προοπτικές εισόδου στην ΕΝ.Α.ΣΤ.ΕΠ με κάλυψη των διαδικαστικών εξόδων.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης: «Στόχος δεν θα πρέπει να είναι απλά η ανάδειξη ενός νικητή, χωρίς να υπάρχει συνέχεια στην διαδικασία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, να γίνει πιο εξωστρεφείς. Ως εκ τούτου απαιτείται να είσαι μέσα στις εξελίξεις, να μπορείς να αντλείς κεφάλαια από σύγχρονους μηχανισμούς και κυρίως να αναπτυχθεί μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας».

«Σε μια εποχή που αναδιαμορφώνεται παγκοσμίως ο παραγωγικός ιστός, αξιοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις δυνατότητες που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, αναδεικνύεται ως κρισιμότερος παράγοντας η κινητοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου και κυρίως των νέων. Κάθε προσπάθεια για να συγκροτηθεί ένα πλέγμα δράσεων που υποκινεί τους νέους να αξιοποιήσουν την καινοτομία και την ευρηματικότητα αλλά και που τους προετοιμάζει να δοκιμάσουν τη βιωσιμότητα των σχεδίων τους είναι κρισιμότερη από ποτέ. Η πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τη δημιουργία του MIW έχει συμβάλει σημαντικά στο να αναδειχθεί αλλά και να εδραιωθεί στην Ελλάδα η προσέγγιση αυτή», συμπλήρωσε

Ως μια κομβική χρονιά για το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο χαρακτήρισε το 2018, ο πρόεδρος κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφερόμενος επίσης και στο γεγονός ότι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως γνωστοποίησε, πληθώρα δράσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα με φόντο την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν. 

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, αν στηριχθεί γερά στις δυνάμεις της και εκμεταλλευτεί τα φυσικά της πλεονεκτήματα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Με τη δύναμη του ανθρώπινου δικτύου, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της Ελλάδας. Καλούμε όσους έχουν το ίδιο όραμα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, υποβάλλοντας τη δική τους πρόταση για την ανάπτυξη της χώρας. Όλοι μαζί, μπορούμε περισσότερα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Γενική Γραμματέας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας τόνισε:

«Το Make Innovation Work δεν είναι πια μόνο ένας διαγωνισμός καινοτομίας ή start up, αλλά συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την καινοτομία. Συνδυάζει το μέλλον με το σήμερα και επιβραβεύει το αποτέλεσμα και όχι την ιδέα μόνη της. Πρόκειται για τον διαγωνισμό, που καθιέρωσε η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη αξιόλογων και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Central and Southeast Europe Accounts Leader / Country Managing Partner, ΕΥ σημείωσε επίσης:

«Στο σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρήσεων, πλέον, δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα και, κατ’ επέκταση, η οικονομία, είναι νέες, καινοτόμες ιδέες που θα ‘ταράξουν’ τα νερά και θα μετασχηματίσουν δραστικά το επιχειρηματικό τοπίο. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συμβάλλουν στην ανάδειξη, αλλά και την ενίσχυση αυτών των καινοτόμων επιχειρήσεων. Εμείς, στην ΕΥ Ελλάδος, στηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό, αλλά και τους ίδιους τους νέους επιχειρηματίες, που θα αναδειχθούν μέσα από αυτόν.»

Τέλος, έμφαση στον διαγωνισμό δίνεται στις επιχειρήσεις που εστιάζουν σε σύγχρονες τεχνολογίες και εναλλακτικές μορφές σε πληθώρα κλάδων: τρόφιμα, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, ιατρικές εφαρμογές, τηλεπικοινωνίες, περιβάλλον, IoT, fintech, big data κλπ.

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:

Δικαίωμα συμμετοχής στον παρόντα διαγωνισμό έχουν οι νομίμως συσταθείσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και με το κριτήριο ότι

-Η επιχείρηση πρέπει να έχει επίσημη νομική μορφή, όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ ή ΕΕ ή να αποτελεί ατομική επιχείρηση

-Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ελάχιστο χρονικό διάστημα λειτουργίας το χρονικό διάστημα ενός έτους από την επίσημη ημερομηνία σύστασης της

-Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει καταθέσει οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον μιας χρήσης

-Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών στην τελευταία χρήση κατ’ ελάχιστο ποσού €20.000 και κατά μέγιστο ποσού €500.000

-Να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση και να μην έχει υποβληθεί σχετική αίτηση προς έναρξη των ως άνω διαδικασιών

-Να υπάρχει διαθέσιμο πρωτότυπο προϊόντος ή υπηρεσίας προς παρουσίαση (beta public version / product prototype version)