Περίπου 50 μέλη του Κογκρέσου παρότρυναν χθες την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ (USTR) Καθρίν Τάι να αναλάβει δράση, ώστε να διασφαλιστεί η απάλειψη των δασμών 25% στο αμερικανικό ουίσκι, που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η Βρετανία, σε αντίποινα για την επιβολή αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Η δικομματική ομάδα των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τον Δημοκρατικό Τζον Γιάρμουθ και τον Ρεπουμπλικάνο Άντι Μπαρ που εκπροσωπούν το Κεντάκι, προειδοποίησαν ότι οι δασμοί αυτοί, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 και προγραμματίζεται να διπλασιαστούν στο 50% από την 1η Ιουνίου, καταστρέφουν την επιτυχημένη ιστορία των αμερικανικών εξαγωγών.
«Από τότε που επιβλήθηκαν οι δασμοί, οι εξαγωγές του αμερικανικού ουίσκι προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 37% ενώ προς τη Βρετανία κατά 53%» έγραψαν οι βουλευτές.
Οι ίδιοι ανέφεραν πως ελπίζουν ότι οι πρόσφατες συμφωνίες για την αναστολή των ξεχωριστών δασμών στο ουίσκι, σχετικά με τη διαμάχη για τις κυβερνητικές επιχορηγήσεις στους κατασκευαστές αεροσκαφών Boeing Co και Airbus SE θα πρέπει «να ενθαρρύνουν την απόσυρση όλων των δασμών των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και βρετανικών κρασιών και των ποτών απόσταξης».
Η Λίζα Χόκινς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αλκοολούχων Ποτών, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων ποτών σε κάθε αμερικανική πολιτεία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να υποστούν μεγαλύτερες συνέπειες από την επιβολή των δασμών.
«Οι παραγωγοί του αμερικανικού ουίσκι έχουν υποφέρει αρκετά από αυτές τις εμπορικές διαμάχες, ενώ ο διπλασιασμός των ευρωπαϊκών δασμών από την 1η Ιουνίου, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις άλλοτε αναπτυσσόμενες εξαγωγές μας» ανέφερε η ίδια σε μία ανακοίνωσή της, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η μόνιμη κατάργηση του οικονομικού βάρους που προκαλείται από τους δασμούς, θα υποστηρίξει την ανάκαμψη των εστιατορίων, των μπαρ, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων απόσταξης, που οδηγήθηκαν στη διακοπή της λειτουργίας τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έγραψαν οι βουλευτές.
Οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις ενός εμπορικού νόμου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε πως οι δασμοί αυτοί ήταν «αποτελεσματικοί» για την προστασία των Αμερικανών παραγωγών μετάλλων, ενώ η Τάι υποστήριξε ότι μία παγκόσμια λύση για τη μείωση της πλεονάζουσας ικανότητας παραγωγής για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, που σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στην Κίνα, είναι απαραίτητη για την επίλυση των ζητημάτων στον αναφερόμενο βιομηχανικό τομέα.
πηγή: ΑΠΕ