Πολιτική

Επίθεση κυβέρνησης κατά ΔΝΤ: Ψεύδεται ο Τόμσεν


Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ιδιαίτερα μετά και το άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του Ταμείου του διευθυντή Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε κατά του Τόμσεν, αλλά και στον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίοι συνυπογράφουν το βασικό σχόλιο στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και εξηγώντας παράλληλα πως εκτιμήσεις και οι πληροφορίες που επικαλούνται οι Τόμσεν και Ομπσφελντ στο άρθρο τους είναι λανθασμένες και ψευδείς.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ αυτοαναιρείται όταν λέει ότι ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και ότι είναι υπέρ πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% μετά το 2018, ωστόσο είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για το διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος.
 
Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχτεί άλλου είδους μέτρα (κόφτης) δεν έδωσε σαφή απάντηση.
 
Αναφορικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του χωρίς όμως να υποχωρεί στο αίτημα για νέα μέτρα.

«Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς νέα μέτρα»

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι θέλει την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε στο ταμείο να επιμείνει στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

«Δεν έχω την άποψη ότι υπάρχει σύγχυση για τη θέση μας. Η Αθήνα θέλει παραμονή ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν υποχωρούμε στην απαίτηση για λήψη νέων μέτρων» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συνακτών ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον κάλεσε να πάρει θέση για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη θέση του ταμείου για επιπλέον μέτρα ώστε να επιτευχθεί το 3,5% πλεόνασμα υποτίθεται για μετά το 2019.

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018.