Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς. «Πάγωσε», εμφανίστηκε ανήμπορο, απροετοίμαστο, με ανεπαρκή σχεδιασμό, αφήνοντας στο έλεος του χιονιά χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα όσα τραγελαφικά σημειώνονται από χθες, κυρίως στην Αττική, δεν έχουν προηγούμενο!
Εγκλωβισμένοι πολίτες στα οχήματά τους για περισσότερες από 24 ώρες, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, στην Αττική Οδό, σε μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης σ’ όλη την Αθήνα, άβατοι κεντρικοί δρόμοι, χιλιάδες μπλοκαρισμένα οχήματα, χάος και οργή.
Η φράση «πού είναι το κράτος;», η οποία εμπεριέχει ισχυρά ψήγματα λαϊκισμού και σε μια σύγχρονη πολιτεία θα έπρεπε να είχε εξωραϊστεί στο κοινωνικό συνειδητό, εκφράζει πλήρως και δικαίως αυτή τη φορά, την αγανάκτηση και την οργή των πολιτών. Πού ήταν το πολυθρύλητο επιτελικό κράτος να επέμβει εγκαίρως και όταν άρχισε να διαμορφώνεται-διογκώνεται το πρόβλημα κυρίως στην Αττική Οδό;
Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες και ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένα χιλιάδες οχήματα και εκατοντάδες οδηγοί! Αν αυτό δεν αποτελεί τρανταχτή απόδειξη παταγώδους αποτυχίας του επιτελικού κράτους, τότε τι;
Δεν έφταιξε ο στρατηγός άνεμος, ο στρατάρχης χιονάνθρωπος, η υπολοχαγός χιονοθύελλα, αλλά η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ο τρόπος αντίδρασης (;) πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τα σοβαρά κράτη που έρχονται αντιμέτωπα με έντονα καιρικά φαινόμενα. Από το πρωί της Δευτέρας, όταν έγινε αντιληπτό το πρόβλημα.
Προφανώς στην περίπτωση της Αττικής Οδού, η εταιρεία φέρει σοβαρές ευθύνες, διότι επέτρεψε την κυκλοφορία παρά τη σφοδρή χιονόπτωση και εν συνεχεία αποδείχθηκε ανήμπορη να ανοίξει την οδική αρτηρία.
Και μετά τι έγινε;
Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, για να ανοίξει ο δρόμος και να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί; Ρητορικό το ερώτημα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη…
Γιατί έπρεπε να φτάσει το βράδυ, για να δοθεί εντολή κινητοποίησης του στρατού και των ΕΚΑΜ (άκουσον-άκουσον), προκειμένου να αρχίσει-έστω και σε μικρή κλίμακα- η επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Το επιτελικό κράτος κοιτούσε ανήμπορο, ανίκανο να αντιδράσει. Αυτή είναι η αλήθεια, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η αποτυχία δεν δύναται να συνοδευτεί και να καλυφθεί με οποιαδήποτε δικαιολογία. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προσπάθησε να «ψελλίσει» κάποια επιχειρήματα, για να δικαιολογήσει τα προφανή αδικαιολόγητα, όμως η προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία. Καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να καλύψει τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού που φανερώθηκαν ξανά και το ξεμπρόστιασμα άνευ προηγουμένου του επιτελικού κράτους
Νώντας Βλάχος