Πολιτική

«Επιτελικό κράτος»: Πέρασε το σ/ν - Πως ψήφισαν τα κόμματα


Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε αργά χθες βράδυ (6/8) το σχέδιο νόμου για το «επιτελικό κράτος», μετά από διήμερη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από τη σύγκρουση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Kλείσιμο από Γεραπετρίτη

Την συζήτηση στην Ολομέλεια έκλεισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε «αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδησή μου ότι εισφέρω εκείνο που μπορεί να φέρει μια γνήσια αλλαγή, έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό στη χώρα».

«Το κάνω μετά λόγου γνώσεως και με την πεποίθηση της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενεές. Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Διαβαστε επισης