Πολιτική

Επιτάχυνση της γ΄ αξιολόγησης βλέπει το ΥΠΟΙΚ παρά τα "αγκάθια"


Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι τον Δεκέμβριο, εκπέμπουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, μετά την ολοκλήρωση και την τρίτης μέρας των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σήμερα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με δύο «αγκάθια» στο τραπέζι και συγκεκριμένα την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Κατόπιν, ακολουθεί ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών, με αιχμή τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών με τη διαδικασία να "κολλάει" προσωρινά στη ρύθμιση οφειλών 20.000-50.000 ευρώ και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Στη διαπραγμάτευση για τα χρηματοπιστωτικά θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών ευ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου, εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

«Οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν επίσης ότι «επικρατεί πολύ καλό κλίμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής».

Επίσης, το στοιχείο που δείχνει ότι επιταχύνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η διαπίστωση ότι «τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Όπως έχει επισημάνει το Σin από τα 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα είναι γραφειοκρατικά και εφαρμοστικά και δεν απαιτούν πολιτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν ήδη ληφθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις, αλλά εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων.

Αξιολόγηση για την… αξιολόγηση

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί η δημόσια διοίκηση και η υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, θα ενημερώσει τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου. Στη συγκεκριμένη δράση υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω των αντιδράσεων της ΑΔΕΔΥ, επί της διαδικασίας, αν και η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Για τη διαδικασία αξιολόγησης, το μνημόνιο προβλέπει τα ακόλουθα βήματα που έπρεπε ή πρέπει να υλοποιηθούν:

- Τον Ιούνιο θα έπρεπε να περιγραφούν τα επαγγέλματα για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

- Τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί του νέο πλαίσιο κινητικότητας, να προκηρυχθούν οι θέσεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων και να γίνει η επιλογή γενικών διευθυντών.

- Τον Οκτώβριο πρέπει να συγκροτηθεί μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

- Έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και να ολοκληρωθούν οι διορισμοί των Γενικών Διευθυντών.

Οι περικοπές των επιδομάτων 

Κρίσιμη για την τύχη των προνοιακών επιδομάτων είναι η συνάντηση που ακολουθεί με τους θεσμούς και της συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και της  αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Το μνημόνιο προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, που θα επιφέρει αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα αναπηρίας, τα εκπαιδευτικά επιδόματα, τα επιδόματα στέγασης καθώς και τα επιδόματα που χορηγούνται για την μετακίνηση των δικαιούχων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα εξοικονομηθούν επιπλέον ποσά ύψους 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, τα οποία θα περικοπούν από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.

Η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούνιο και να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της τον Νοέμβριο ενώ η συνολική αναμόρφωση θα γίνει μέχρι τον Μάιο του 2018.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 35 επιδόματα και παροχές και οι απαιτούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοκάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Από τις παρεμβάσεις, θα θιγούν ακόμη και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων. Για τα επιδόματα αναπηρίας προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος παροχής με αυστηρά κριτήρια, ενώ για τα οικογενειακά η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα κονδύλια χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

Το χρονολόγιο των παρεμβάσεων στον προνοιακό χάρτη της χώρας προβλέπει πως ήδη θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο η νομοθεσία για το επίδομα στέγασης, ενώ τον Οκτώβριο θα πρέπει εξορθολογιστούν τα εκπαιδευτικά επιδόματα.

Επίσης τον Νοέμβριο 2017 πρέπει να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις όπως:

α) Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων.

β) Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

Στο Α’ τρίμηνο 2018, θα πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας.

Για το Β' τρίμηνο του 2018, ο προγραμματισμός προβλέπει:

- Την εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.

- Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.