Διεθνή

Eπιταχύνονται Οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων


Οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων –ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς– από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει «ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα» καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση» αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον «πιστεύω».

 

Τελευταίες λεπτομέρειες;

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το ίδιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σφυροκοπεί έκτοτε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακο, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.

 

Στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη νύχτα πως δυνάμεις του «συνέχισαν να δίνουν μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που έγινε στόχος την προηγουμένη ισραηλινών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «12 ασθενείς και συγγενείς τους» και να τραυματιστούν «δεκάδες» άλλοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν σταματά να καταγγέλλει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων» στη Γάζα· σχεδόν όλες οι δομές υγείας στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η επικεφαλής της ινδονησιακής διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι καταδίκασε χθες την «ισραηλινή επίθεση (...) η οποία σκότωσε πολλούς άμαχους και αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σύμφωνα με πηγές στο νοσοκομείο, πάνω από εκατό τραυματίες διακομίστηκαν το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας από αυτή τη δομή υγείας στο συγκρότημα Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Βγήκαμε (ζωντανοί) ως εκ θαύματος», αρχικά «χτυπήθηκε σχολείο (σ.σ. όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρός τραυματίας καθώς διακομιζόταν. «Βρισκόμασταν στο σχολείο Ζαϊτούν, στην πόλη της Γάζας, και από το σχολείο πήγαμε στο ινδονησιακό νοσοκομείο. Απλά δεν έχω λόγια», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Χθες 28 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα κι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο εξαπέλυσε έφοδο τη 15η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, διακομίστηκαν «με κάθε ασφάλεια» στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε σύνοδο των κρατών μελών της BRICS που θα γίνει ψηφιακά και θα είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τους ομολόγους του των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης