Πολιτική

Επιταχύνεται η διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια


Με το βλέμα στραμμένο στην 4η ετήσια διάσκεψη κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στην Τεργέστη, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την περαιτέρω περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, ο Επίτροπος Johannes Hahn κλιμάκωσε τις ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Σερβίας και των γειτονικών χωρών, με στόχο τη διεύρυνση της ΕΕ.

της ΑΝΝΙΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνδυασμό με τις εντατικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες σε βασικούς τομείς ανάπτυξης, δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση και της Σερβίας να γίνει το συντομότερο, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Όπως μάλιστα ανέφερε σε ιδιαίτερη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους απ’ όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, κ. Γκόραν Κνετσέβιτς: “σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, όλοι οι πολιτικοί υποσχέθηκαν στους Σέρβους πολίτες ότι η Σερβία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαφορά τώρα, είναι ότι η δική μας κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει”. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών, συγκεκριμένα σε ποσοστό 75%, να επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Επίτροπος Johannes Hahn με την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιταχύνουν τους ρυθούς για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανάμεσα στις πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επκεφαλής τον κ. Hahn, ήταν η διοργώνση διεθνούς φόρουμ για το επενδυτικό κλίμα στα Δυτικά Βαλκάνια οι εργασίες του οποίου πλαισιώθηκαν από μία σειρά παράλληλες δράσεις, όπως η θεμελίωση μεγάλης γέφυρας στο Δούναβη στην περιοχή του Novi Sad (Νόβισαντ), τα εγκαίνια σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μαυροβούνιο και πολλές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Εκτίμηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι ότι: “όλες οι χώρες της περιοχής χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις για να γίνουν ευημερούντα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως πρώην επιχειρηματίας, ο κ. Hahn δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η οικονομία και να γαλβανωθεί η ανάπτυξη.

Μεγαλύτερος επενδυτής στην περιοχή η ΕΕ

Επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία, ο Επίτροπος ανάφερε ότι: “η προοπτική ένταξης στην ΕΕ εξακολουθεί να παρακινεί τον μετασχηματισμό και έχει ήδη επιφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το εμπόριο μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 (οι εξαγωγές από τα Βαλκάνια υπερδιπλασιάστηκαν από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 18).

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων είναι ήδη πολύ ελευθερωμένο και ότι η σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων και των προτύπων θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους επενδυτές

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την ΕΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 50% του συνολικού αποθέματος το 2015 και αυξάνονται. Για τη Σερβία, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει το 60%.

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες συμπεριλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια στις αλυσίδες αξίας τους. Αυτό είναι το είδος της επιχειρηματικής ολοκλήρωσης που βοήθησε στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας όταν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επρόκειτο να ενταχθούν στην ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία και τη Σλοβακία.

Μία σημαντική επένδυση που επιδιώκουμε συνεπάγεται την ουσιαστική σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό που αποκαλούμε «Ατζέντα Συνδεσιμότητας». Έχουμε χορηγήσει επιχορηγήσεις 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε μέχρι και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε βασικές επενδύσεις σε ενέργεια, περιβάλλον και μεταφορές έως το 2020.

Φυσικά, οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν μόνο ένα στοιχείο της συνολικής επένδυσης. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Και οι ιδιωτικές επενδύσεις εξακολουθούν να υστερούν πολύ στα δυτικά Βαλκάνια. Ιδίως οι διασυνοριακές επενδύσεις είναι 4 φορές χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ”, διεκρίνισε ο κ. Hahn.

Διασφαλίζεται η ειρήνη και ανάπτυξη

Η οικοδόμηση γεφυρών και συνδεόμενων περιοχών θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην περαιτέρω προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, πέραν της οικονομικής ωφέλειας.

Το κράτος δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι χάρη στις δημοκρατικές αξίες, στα θεμελιώδη δικαιώματα και στις αρχές που στηρίζεται η ΕΕ, ότι η ΕΕ ανέκαμψε τόσο γρήγορα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει σήμερα  σε χαμηλό 8 ετών. 

“Στόχος μας είναι να δημιουργούμε πολιτική σταθερότητα, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, στα δε, Δυτικά Βαλκάνια, η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι ίσως ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος κ. Johannes Hahn.