Οικονομία

Επιστρέφουν οι Θεσμοί στα τέλη Μαρτίου - Στο "μικροσκόπιο" τα μέτρα στήριξης


Εξ αποστάσεως αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαρτίου η προγραμματισμένη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Μπορεί η χώρα από τον περασμένο Αύγουστο να έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ωστόσο είναι υποχρεωμένη να περνά εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μέχρις ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει την περίοδο των μνημονίων. Το θετικό είναι ότι η κάθε αξιολόγηση δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με εκταμίευση δόσης, ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να ανταποκρίνεται στις συστάσεις των εταίρων.

Βεβαίως στο επίκεντρο θα τεθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με τους θεσμούς να εξετάζουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους πολίτες αλλά και η πρόσφατη απόφαση για μία ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ.

Στην παρούσα φάση, στο στόχαστρο των θεσμών αναμένεται να βρεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας αλλά και σειρά μεταρρυθμίσεων όπως η πρωτοβάθμια υγεία, η κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φθινόπωρο του 2022, τα πεδία στα οποία θα εστιάσουν οι αξιολογητές μας, αφορούν:

  • τον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και ιδιαίτερα ο νέος φορέας διαχείρισης ακινήτων στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για το ακίνητό του με σκοπό να το εξοφλήσει  αλλά και το πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων
  • την πορεία κτηματογράφησης καθώς αναμένεται να έχει πλήρως ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους
  • την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με έμφαση στην πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων,
  • την πορεία υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων
  • την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας
  • τον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας, όπου θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα έλλειψης διαθεσιμότητας ιατρών προκειμένου να ολοκληρωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ειδικά στην Αττική.

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο σε μια εκλογική περίοδο για τη χώρα.