Πολιτική

Επιστρέφουν οι Θεσμοί, επί τάπητος η τεχνική συμφωνία


 Με ζητούμενο την επίτευξη μια συμφωνίας (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές, που θα «τροχοδρομήσει» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά θα «χτίσει» τις βάσεις για τη συνολική συμφωνία-πακέτο (πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος), έρχονται αύριο στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα της β΄αξιολόγησης, με τα εργασιακά να κατέχουν την θέση του πρωταγωνιστή,  όπως επίσης και τα μέτρα που καλείται να προνομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και σχετίζονται με τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Επιπρόσθετα στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αναμένεται να περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει τις προτάσεις της προς τους δανειστές.

«Πηγές» από τις Βρυξέλλες εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι και το ΔΝΤ θα τηρήσει στάση συναίνεσης προκειμένου να ξεπεραστεί ο πρώτος σκόπελος, τεχνικής φύσεως… Η εν λόγω staff level aggreement, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ΑΜΠΕ, θα πρέπει να φέρει την υπογραφή και των τεσσάρων εκπροσώπων των Θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM), προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί η «χρυσή» τομή σε μια σειρά από ζητήματα, που αποτελούν σημεία αναφοράς, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Δεύτερη αξιολόγηση-εργασιακά

Στο ανοιχτό «μέτωπο» της δεύτερης αξιολόγησης, κυρίαρχη θέση έχουν τα εργασιακά. Αγεφύρωτες μέχρι και σήμερα παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμού, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στη μη αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% και σε 10%, όπως επίσης και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύεων με επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Η παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, που εξ΄ αρχής έχει υιοθετήσει «σκληροπυρηνική» στάση στα εργασιακά, δεν αποτελεί και τον καλύτερο οιωνό, αν και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για έντιμο συμβιβασμό.

Προνομοθετημένα μέτρα-Αντισταθμιστικό πακέτο

Το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που καλείται να λάβει η Ελλάδα, για μετά το 2019 και να ψηφίσει άμεσα, σχετίζονται με τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που θα επιφέρει νέες μειώσεις. Αυτό που θα αποσαφηνιστεί είναι το που «θα κάτσει η μπίλια», σχετικά με την μείωση του αφορολόγητου, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για λίγο κάτω από τις 6.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα, το Μαξίμου αναμένεται να προτείνει μεταξύ άλλων, μείωση του ΕΝΦΙΑ (αντικατάσταση με ένα «ηπιότερο» φόρο ακίνητης περιουσίας), όπως επίσης και μείωση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, που σχετίζεται κυρίως με τα  βασικά τρόφιμα.