Πολιτική

Επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές- Τροπολογία-βόμβα από την κυβέρνηση


Αιφνιδιάζοντας όλα τα κόμματα - ακόμη και τους κυβερνητικούς βουλευτές - η κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Σχετική τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα  δεδομένα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πει επί της αρχής ναι σ' αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο  τώρα αλλάζει άρδην και ασφαλώς τα δύο κόμματα θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ η διάταξη για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, καθώς συνιστά τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Αυτή η πλειοψηφία (200 ψήφοι "υπέρ") δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ευρεία συναίνεση από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με την τροπολογία ορίζεται η επιστολική ψήφος ως αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκτός της επικράτειας.

Μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η τροπολογία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό», είπε.

Για να αιτιολογήσει τον κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό, η κ. Κεραμέως μίλησε για «ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».

Αντισυνταγματικότητα

 Η αντιπολίτευση δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ήδη τέσσερα κόμματα έχουν καταθέσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ν/σ για την επιστολική ψήφο, με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάζεται το άρθρο 51 του Συντάγματος.

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι «με το νομοσχέδιο παραβιάζονται.οι τέσσερις βασικές αρχές: καθολικότητα, αμεσότητα, μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών».

Διαβαστε επισης