Πολιτική

Επιστολή στους Θεσμούς, «απάντηση» στο τελεσίγραφο Σόιμπλε


 Την γραμμή άμυνας μετά το χθεσινό τελεσίγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επιχειρεί να «χτίσει» η κυβέρνηση, ενόψει και του επικείμενου Eurogroup. Με την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, να μοιάζει με μονόδρομο τη δεδομένη στιγμή, το Μαξίμου θέλει πάση θυσία να αποφύγει ή τουλάχιστον να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις αιτιάσεις του ΔΝΤ, που ζητούσε και προφανώς εξακολουθεί να το κάνει, πρόσθετα προκαταβολικά ψηφισμένα μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για το 2018 και μετά. Προς αυτή την κατεύθυνση, εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να αποστείλει επιστολή προς τους Θεσμούς, που θα εμπεριέχει τη πρόταση της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης και κατ' επέκτασιν την επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς συμμάχους η Αθήνα στη «μάχη» με τον Σόιμπλε

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα είναι πλήρως κοστολογημένη, με αναλυτική τεκμηρίωση για τον τρόπο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μέχρι το 2018, ενώ θα αποτυπώνει και κατευθυντήριες γραμμές, στο μείζον ζήτημα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων, το οποίο σύμφωνα με το Μαξίμου πρέπει να τεθεί επί τάπητος μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η πρόταση της κυβέρνησης, που θα δοθεί στους Θεσμούς και στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, θα έχει ως σημείο αναφοράς την υιοθέτηση εκ μέρους της Αθήνας, ενός ενισχυμένου μηχανισμού περικοπών για μετά το 2018 - ενός «γενικού κόφτη», όπου θα προσδιορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό εγγυήσεων, για τον οποίο το Μαξίμου έχει ήδη κάνει δημόσιες αναφορές, αποφεύγοντας να εισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενό του. Αυτό που έχει καταστήσει σαφές, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ότι στις εν λόγω εγγυήσεις προς τους Θεσμούς, δεν θα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, επικαλούμενη και την καλή πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία και οι σχετικοί δείκτες της, θα υποστηρίζει ότι ο ενισχυμένος-διευρυμένος «κόφτης» δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και θα παραμείνει απλά στο επίπεδο της «εγγύησης». Μένει να διαφανεί αν η συγκεκριμένη επιστολή και ο αυξημένος μηχανισμός εγγυήσεων, μπορούν να πείσουν τους δανειστές και τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αρχής γενομένης από το επερχόμενο Eurogroup, να οδηγήσουν σε ξεκλείδωμα της αξιολόγησης.

Ταυτίζονται με Σόιμπλε οι Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες φαίνεται πως «ταυτίζονται» με την άποψη που διατύπωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την «αναγκαιότητα» παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμαναν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αποτελεί την πιο ρεαλιστική προοπτική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπου του ESM, που τόνισε ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».