Υγεία

Επιστημονική ημερίδα του ΤΥΠΕΤ για το ελληνικό φάρμακο


Το ελληνικό φάρμακο, οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο καθώς και οι στόχοι για την επόμενη μέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) και πραγματοποιήθηκε εχθές στο αμφιθέατρο του «Μεγάρου Διοικ. Θ. Καρατζά», της Εθνικής Τράπεζας.

«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και 9 χρόνια έχει επιφέρει ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας και αν συνυπολογίσουμε τη μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στις τράπεζες και στην Εθνική Τράπεζα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον και για το ΤΥΠΕΤ», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΤΥΠΕΤ, Βασιλική Βογιατζοπούλου.

Ακόμη, η κ. Βογιατζοπούλου υπογράμμισε: «Το τεράστιο κόστος των φαρμάκων αποτελεί ένα πρόβλημα παγκόσμιο για όλες τις χώρες και τους φορείς υγείας. Ξεκινήσαμε μία διαδικασία έρευνας, ενημέρωσης πριν ένα χρόνο με όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά του φαρμάκου. Στόχος μας είναι να σπάσουμε την απαξίωση που υπάρχει γύρω από το ελληνικό φάρμακο και δη το γενόσημο φάρμακο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στην έρευνα και την καινοτομία που υπάρχει στον τομέα αυτό αποτελώντας «βασικό συστατικό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει και συνεχίζουν να παράγουν σημαντική τεχνογνωσία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη δυναμική τους παρουσία στις αγορές εκτός Ελλάδος. Το ελληνικό φάρμακο εισφέρει επενδύσεις και συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όλα δείχνουν ότι στον τομέα του φαρμάκου έχουμε δυνατότητες που πρέπει να διευρύνονται περαιτέρω.», επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ποιότητα του ελληνικού φαρμάκου, το οποίο παράγεται σε 20 υπερσύγχρονα εργοστάσια στην Ελλάδα με τα υψηλότερα standars ποιότητας και εξάγεται σε πάνω από 85 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα έχουν την έγκριση όσον αφορά την ποιότητά τους, την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους όχι μόνο των ελληνικών αρχών αλλά και των αντίστοιχων σε όλες τις χώρες που κυκλοφορούν. Θεωρώ ότι η επιλογή να πάρει κανείς ένα ελληνικό γενόσημο φάρμακο είναι απόλυτα ασφαλής», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος.

Για την ιδιόρρυθμη αγορά του φαρμάκου έκανε λόγο ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γιάννης Τούντας, καθώς όπως είπε «ανάμεσα στον καταναλωτή και τον προμηθευτή παρεμβάλλεται ένας σημαντικός παράγοντας, κι αυτός είναι ο γιατρός και ο φαρμακοποιός. Άρα οι επιλογές του καταναλωτή σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται και καθοδηγούνται από το γιατρό και το φαρμακοποιό. Κι αυτό αποτελεί μία ιδιορρυθμία, ατέλεια της αγοράς».

«Λόγω αυτής της ατέλειας σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανάγκη, η πολιτεία, το κράτος να παίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο για να μπορεί να εξορθολογίσει αυτή την ιδιόμορφη αγορά», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Τούντας αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της πολυφαρμακίας καθώς «ήμασταν η πρώτη χώρα κατανάλωσης φαρμάκων και η πρώτη στα αντιβιοτικά. Αποτέλεσμα αυτής της πολυφαρμακίας ήταν να εκτοξευτούν οι δαπάνες για τα φάρμακα. Παρά τα μέτρα που πήραμε και παρά το γεγονός ότι μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη δεν καταφέραμε ακόμη να ελέγξουμε το φαινόμενο της πολυφαρμακίας», είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Τούντας τόνισε ότι «το φάρμακο πρέπει να καταναλώνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο και κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού. Παραμένουμε πρώτοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και επίσης αυτό που δεν καταφέραμε είναι να αυξήσουμε αυτό το μερίδιο των γενόσημων φαρμάκων».

Για τον ρόλο που καλούνται να έχουν οι φαρμακοποιοί μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, υπογραμμίζοντας ότι «το 50% των ασφαλισμένων δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους. Ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα του ασθενούς και είναι υποχρεωμένος να τον ρωτάει κάθε φορά για το αν είναι ενήμερος ο γιατρός. Πρέπει να προσέχουμε πολύ στη χρήση των φαρμάκων». Ακόμη αναφερόμενος στο φαινόμενο της πολυφαρμακίας, είπε: «η πολυφαρμακία στην Ελλάδα δεν είναι επειδή ο Έλληνας πολίτης έπαιρνε πολλά φάρμακα. Είναι επειδή έπαιρνε ακριβά φάρμακα. Είναι επειδή οι τιμές των φαρμάκων τότε ήταν τριπλάσιες και τετραπλάσιες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων του ΤΥΠΕΤ και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στο ελληνικό γενόσημο, τονίζοντας ότι «έχουμε πολλούς λόγους να λέμε ότι ελληνικό γενόσημο είναι ασφαλές».

«Πρέπει οι πολίτες να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι έτσι ώστε όταν στεκόμαστε απέναντι στον γιατρό και τον φαρμακοποιό να μπορούμε να απαιτήσουμε το καλύτερο για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Β' αντιπρόεδρος του ΤΥΠΕΤ, Δημήτρης Πλας.

Διαβαστε επισης