Καλά νέα για τους λάτρεις των υδατανθράκων: νέα έρευνα ανατρέπει την καθιερωμένη άποψη για τις πατάτες και τον ρόλο τους σε μια υγιεινή διατροφή. Αποδεικνύεται ότι οι ψητές πατάτες, που συχνά θεωρούνται απαγορευμένες για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι ωφέλιμες για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του περιττού βάρους.
Η μελέτη, με επικεφαλής την Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας (UNLV), αμφισβητεί τη μακροχρόνια αρνητική φήμη των πατατών. Παρουσιάστηκε στην Alliance for Potato Research and Education και περιγράφεται από τη National Library of Medicine, υποδεικνύοντας ότι οι αμυλούχοι αυτοί κόνδυλοι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη.
“Μου αρέσει να ερευνώ τρόφιμα που συχνά παρεξηγούνται στον κόσμο της διατροφής,” αναφέρει η Akhavan σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τις πατάτες με ανθυγιεινές επιλογές λόγω των τηγανητών ή των πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων. Στόχος μας ήταν να δείξουμε πώς μια πατάτα – όταν μαγειρεύεται σωστά – μπορεί να είναι θρεπτική και ωφέλιμη.”
Για χρόνια, οι πατάτες θεωρούνταν ότι πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά για τους διαβητικούς, λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν. Ωστόσο, η έρευνα της Akhavan φέρνει μια νέα οπτική: οι συμμετέχοντες που προσέθεσαν μια μερίδα ψητής πατάτας καθημερινά στη διατροφή τους είδαν βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου, στη σύσταση του σώματος, μείωση της περιφέρειας της μέσης και χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης.
Το μυστικό κρύβεται στη φλούδα
Ένας από τους κύριους λόγους που οι πατάτες μπορεί να είναι ωφέλιμες είναι η φλούδα τους. Οι φλούδες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικών ινών που βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, τα επίπεδα λιπιδίων και το αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα τους είδαν θετικές αλλαγές στους δείκτες υγείας τους.
Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα ζωτικό μέταλλο που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η Akhavan τονίζει ότι οι πατάτες περιέχουν ακόμη περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
“Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι οι ψητές πατάτες έχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες,” εξηγεί η Akhavan. “Είναι από τα πιο χορταστικά τρόφιμα. Όταν καταναλώνεται ψητή, μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα.”
Το κλειδί είναι η προετοιμασία
Πριν βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας με πουρέ, θυμηθείτε ότι η μέθοδος προετοιμασίας έχει σημασία. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ψητές πατάτες, όχι τηγανητές ή επεξεργασμένες. Η Akhavan τονίζει ότι η μετριοπάθεια και η σωστή προετοιμασία είναι κρίσιμα για να αποκομίσετε τα οφέλη των πατατών.
“Οι πατάτες είναι ευέλικτες και ταιριάζουν με πολλές κουζίνες, αλλά πρέπει να ενσωματώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή,” συμβουλεύει. “Αν δεν έχετε χρόνο, σκεφτείτε να ψήσετε μια μεγάλη ποσότητα, για να έχετε έτοιμο φαγητό για αρκετές ημέρες. Αν και ο βρασμός είναι μια επιλογή, το ψήσιμο διατηρεί περισσότερο κάλιο, το οποίο χάνεται κατά το βράσιμο.”
Αυτή η έρευνα δίνει νέες επιλογές στους διαβητικούς που μπορεί να έχουν απορρίψει άσκοπα ένα θρεπτικό και χορταστικό τρόφιμο. Επιπλέον, μας θυμίζει τη σημασία του να αμφισβητούμε τις παγιωμένες αντιλήψεις και να προσεγγίζουμε τη διατροφή με πιο εξατομικευμένο τρόπο.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι λευκές πατάτες μπορούν να ενταχθούν με ασφάλεια στη διατροφή ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ειδικά όταν αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μακρόσπερμο λευκό ρύζι,” σημειώνει η ερευνήτρια.
“Δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και παρατηρήθηκαν κάποια θετικά καρδιομεταβολικά οφέλη, όπως αναμέναμε. Επομένως, οι διαβητικοί δεν πρέπει να φοβούνται τις πατάτες", καταλήγει.
Φωτογραφία: Image by timolina on Freepik