Άμυνα & Διπλωματία

Επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλές προσδοκίες- Στόχος η διατήρηση ήρεμων νερών


Τα διαχρονικά ακανθώδη ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα τεθούν επί τάπητος

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επίσκεψη Ερντογάν με τον απαραίτητο ρεαλισμό και χωρίς να τρέφει αυταπάτες ή ιδιαίτερες, προσδοκίες για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Ο ερχομός του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου, η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό  και η σύγκλιση Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, πιστοποιούν το άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο. 

Ο στόχος της Αθήνας είναι ρεαλιστικός και σχετίζεται με τη διατήρηση του θετικού κλίματος και των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια, με υπαιτιότητα της Αγκυρας η οποία υιοθέτησε μια άκρως εμπρηστική και επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδας. 

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, έχει αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιβεβαίωση και εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, της διατήρηση του θετικού κλίματος, του διαλόγου και της προώθησης του μέτρων εμπιστοσύνης. Εκεί θέτει τον πήχη των προσδοκιών η Αθήνα και προφανώς καλώς το πράττει, καθώς θα ήταν παράτολμο έως έωλο να επιζητά κάτι παραπάνω. Πρώτον έχει απέναντί της τον πάντα απρόβλεπτο Ερντογάν και δεύτερον στην επικείμενη συνάντηση τα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα δεν θα τεθούν επί τάπητος. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται εμφανώς σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά επουδενί δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εμβάθυνση στις μείζονες διαφορές που χωρίζουν Αθήνα και Αγκυρα. Πώς άλλωστε να καταστεί εφικτό, όχι μόνο τώρα αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι δύο χώρες έχουν μια εκ διαμέτρου διαφορετική ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά.

Η Αθήνα διατηρεί ως πάγια θέση της τη μονοθεματική ατζέντα, που περιλαμβάνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. H Άγκυρα παρουσιάζει μια πολύπλευρη ατζέντα, όπου εγείρει και προσθέτει συνεχώς νέες διεκδικήσεις και απαιτούμενα προς την Αθήνα. Γκριζάρισμα νησιών και βραχονησίδων, αποστρατικοποίηση των νησιών, τουρκική μειονότητα στη Θράκη, είναι μερικά από τα θέματα που ανεβάζει συνεχώς η Τουρκία και τα οποία βρίσκουν τοίχο από την Ελλάδα. 

Αυτά τα ζητήματα αναμένεται να μην τα ακουμπήσουν οι δύο πλευρές, καθώς θα επικεντρωθούν σε άλλα διμερή ζητήματα και όχι μόνο. Το μεταναστευτικό και η βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών που γειτνιάζουν και πλείστες φορές έχουν έρθει σε αντιπαράθεση γι’ αυτό το ζήτημα, θα έχει σημαίνοντα ρόλο στη διαβούλευση. Αναμένεται να υπογραφούν αμοιβαίες επωφελείς συμφωνιών στο μεταναστευτικό, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές και την πολιτική προστασία ή σε ορισμένα από αυτά που τα πεδία που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

O Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα την Πέμπτη (7/12) με συνοδεία 8 υπουργών. Πέραν της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο το πρωί της Πέμπτης παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων, θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις των Υπουργών στα Υπουργεία και θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα