Πολιτική

Επιμένει το ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου


Ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών για μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης  ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.  Η "διεύρυνση" που ζητούν - πρωτοστατούντος του ΔΝΤ - αφορά κυρίως τη μείωση του αφορολόγητου και των επιστροφών φόρου, ώστε να πληρώνουν όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, και παράλληλα να προκύπτει μεγαλύτερη τελική επιβάρυνση για τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές προτείνεται να περιληφθούν στον προϋπολογισμό και να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2017.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι με το ισχύον όριο αφορολόγητου εισοδήματος περίπου το 50% των μισθωτών απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι μόλις 8%.  

Υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολογήτου συνηγορεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία υπολογίζει ότι το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 8,5 δισ. ευρώ από τις ισχύουσες επιστροφές φόρου 1.900-2.100 ευρώ. 

Μικρότερη επιστροφή

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να μειωθεί η έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 ευρώ στα 1700. Ετσι το Δημόσιο θα έχει ετήσια πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε η επιβάρυνση θα φτάσει στα 200 - 400 ευρώ ανά φορολογούμενο μισθωτό, ή στα 400-800 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο μισθωτούς, δεδομένου ότι το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Σε αυτή τη φάση «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο της κλίμακας στα σημερινά επίπεδα. Αλλωστε, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο τελευταίος νόμος με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς-συνταξιούχους, ώστε να φανεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα 

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων θα φανούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017.

Πλαστικό χρήμα για φοροελάφρυνση

Η κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει τη συζήτηση για νέο «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου, σχεδιάζει να συνδέσει τη χορήγησή του με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Από το 2017 και μετά, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από το επόμενο έτος θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους ως εξής:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ
  • 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ
  • 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω

Οποιοι εμφανίζουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους, θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο.

Αντίθετα όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, θα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο  22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού που θα έχουν δηλώσει

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις