Πολιτική

Επικρίσεις για το διορισμό του Μπόρις Τζόνσον


 Εκπληξη, δυσαρέσκεια, σαρκασμό και επικρίσεις, κυρίως στην Ευρώπη, προκαλεί ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild δηλώνει ότι «ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί υπό κάθε έννοια ένα σαφές μήνυμα της Πρωθυπουργού Μέι ότι λαμβάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοβαρά υπόψη της και ότι θέλει να υλοποιήσει το Brexit. Γι' αυτό και καθιστά υπεύθυνο ως υπουργό τον υπέρμαχο του Brexit». Και προσθέτει: «Τώρα μπορούμε και να περιμένουμε ότι η Τερέζα Μέι θα βάλει τέλος το συντομότερο δυνατό στη βάση της ανασφάλειας και θα υποβάλει το επίσημο αίτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ σημειώνει στην εφημερίδα «Die Zeit» ότι «η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων» και επισημαίνει  ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία. Με το διορισμό του η κυρία Μέι έβαλε τον ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή την θέση", δήλωσε η κυρία Πέτερ, προβλέποντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διχάσει περαιτέρω τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και τους Βρετανούς.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

Κριτική όμως άσκησε και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) για την επιλογή προσώπων από την Τερέζα Μέι και κυρίως του Μπόρις Τζόνσον. «Πώς μπορεί στην εναρκτήρια ομιλία της να μιλάει για εθνική ενότητα και μετά να διορίζει υπουργό Εξωτερικών τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντένις Σνόουερ και προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτό για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα.

Ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό τον κατηγόρησε τότι "είπε πολλά ψέματα" στη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Εξέφρασε την επιθυμία να είχε έναν "ξεκάθαρο και αξιόπιστο" εταίρο και κατέληξε: "Δεν ανησυχώ καθόλου (...), αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το στυλ του, η μέθοδός του".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε από την πλευρά του πως ανυπομονεί να δουλέψει με τον Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για "μια αληθινά αποφασιστική στιγμή στην ιστορία της Αγγλίας και τη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς, εξέφρασε από την πλευρά του, με σαφώς λιγότερο διπλωματικό τρόπο, τον φόβο για έναν "φαύλο κύκλο επικίνδυνο" για την Ευρώπη.

"Ξαφνικά διπλωμάτης", είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για ένα "'House of Cards" στη Βρετανία", αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.

"Η πρώτη έκπληξη της Μέι: ο Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών", είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας Le Soir, ενώ η πολωνική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (κεντρώα και φιλοευρωπαϊκή) Gazeta Wyborcza εκτιμά πως "δεν φαίνεται να έχει τα προσόντα γι' αυτή τη θέση".

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για "αστείο" και υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον "σαδίστρια νοσοκόμα" και είχε συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ.

Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο Twitter πως "θα προτιμούσε να ήταν ένα αστείο, όμως δεν είναι".

Και στη Ρωσία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, ο Αλεξέι Πουσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπόρις Τζόνσον "να μην πάσχει από τα ίδια αντιρωσικά συμπλέγματα με τον προκάτοχό του".

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για πρώτη φορά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δεν θα ηγηθεί πάντως των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τον ρόλο αυτόν θα αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο 67χρονος Ντέιβιντ Ντέιβις.