Η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας του Eurogroup είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, στην προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος. Στις αναλύσεις διεθνών οίκων και μέσων ενημέρωσης κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι «η αρχή του τέλους» του «ελληνικού δράματος» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βγεί η χώρα από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Το μήνυμα αυτό προσπαθεί να περάσει τώρα και η κυβέρνηση στην ελληνική κοινή γνώμη, που δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν «το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο».
Τα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου - και όλοι οι υπουργοί στον τομέα τους – έχουν αναλάβει την υποχρέωση να εξειδικεύσουν, να εξηγήσουν και να «εκλαϊκεύσουν» το γενικό περιεχόμενο και τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας, με εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συνεντεύξεις στον Τύπο, δηλώσεις κλπ.
Από το Μαξίμου έχουν δοθεί οδηγίες για «επιθετική» παρουσίαση στα media της κυβερνητικής εκδοχής για την ερμηνεία της συμφωνίας –ιδιαίτερα του μέρους που αφορά την ελάφρυνση χρέους, για την οποία η γενική εικόνα είναι συγκεχυμένη.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι ελάχιστα μέσα ενημέρωσης συμμερίζονται τις απόψεις της και ακόμη λιγότερα υιοθετούν τη δική της εκδοχή για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Εφημερίδες και κανάλια δίνουν έμφαση στα θέματα – πραγματικών ή υποθετικών – περικοπών συντάξεων, αύξησης φορολογικών βαρών κλπ, τα οποία αγγίζουν τη μεγάλη μάζα πολιτών, συντηρώντας ανησυχίες και αβεβαιότητες.
Οσον αφορά το θέμα του «υπερταμείου» και των αποκρατικοποιήσεων, προβάλλεται η άποψη ότι πρόκειται για εκχώρηση κρατικής περιουσίας - και εθνικής κυριαρχίας(…) στους δανειστές. Πάνω σ’ αυτή τη γραμμή ασκείται πολεμική από κόμματα και μέσα ενημέρωσης που μέχρι τώρα επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει ιδιωτικοποιήσεις και ότι τις καθυστερεί λόγω «αριστερών ιδεοληψιών».
Παράλληλα με τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση είναι τώρα αναγκασμένη να απευθυνθεί και προς την κομματική της βάση, προκειμένου να πείσει στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα και την ορθότητα των επιλογών της. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην αποτροπή αντιδράσεων και στη διατήρηση της συνοχής του κόμματος, λίγο πριν αρχίσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες.
Οι υπάρχουσες διαφορές απόψεων θα φανούν στον προσυνεδριακό διάλογο, όπου αναμένεται ότι θα ασκηθεί έντονη κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και ιδιαίτερα στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στο περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας.