Διεθνή

Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα συνδικάτα – Στο στόχαστρο η κυβέρνηση


Η αστυνομία επενέβη στην Πλατεία Κονκόρντ και στη Λυών.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι, αστυνομικές επεμβάσεις στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και χρήση δακρυγόνων στη Λυών συνθέτουν το σκηνικό των νέων κινητοποιήσεων, εν όψει του πανεκπαιδευτικού απεργιακού ραντεβού την Τρίτη.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία διατηρούν τη δυναμική τους, με τα εργατικά συνδικάτα να κλιμακώνουν τις δράσεις τους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση σχετικά με τα δημοσιονομικά και την κατάσταση στην παιδεία.

Πορεία χιλιάδων στο Παρίσι και ένταση στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

Στη γαλλική πρωτεύουσα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων, πραγματοποιώντας εγκεκριμένη πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Ρεπουμπλίκ με κατεύθυνση την Πλατεία Νασιόν.

Την ίδια ώρα, διαφορετικό ήταν το κλίμα στην Πλατεία Κονκόρντ. Εκεί, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε μη αδειοδοτημένη καθιστική διαμαρτυρία, έπειτα από κάλεσμα του συντονιστικού οργάνου του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν αρχικά σε εκτεταμένους ελέγχους ταυτοτήτων και στη συνέχεια στην εκκένωση του χώρου.

Χρήση δακρυγόνων στην περιφέρεια και νέο απεργιακό ραντεβού

Η διαμαρτυρία εξαπλώθηκε και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν εντάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λυών, όπου οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχει ήδη δρομολογηθεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών, την ερχόμενη Τρίτη προκηρύσσεται πανεκπαιδευτική απεργία με παράλληλη διενέργεια συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα